perjantai 29. heinäkuuta 2011

70-luvun värilasin arvostus nousussa ?


Maalla –lehden tuoreessa numerossa 4/2011 on kahden aukeaman juttu suomalaisesta värilasista. Kuvissa on mm. Tynellin, Aladinin ja Stillin esineitä. Samaan joukkoon on päässyt myös Tauno Wirkkalan Revontulet -malja.  Vanhempien kerääjien keskuudessa Tauno Wirkkalan arvostus on ollut aika vähäistä, kuten myös jutussa esiin nostetun Pentti Sarpanevan Kumelalle suunnittelemien esineiden. Ilmeisesti keräilyharrastuksen piiriin on tulossa uusi sukupolvi, jonka arvostukset ovat toisenlaisia. Ehkä vielä nähdään Humppilan Lasin ja Kumelan 1970-luvulla valmistamien esineiden arvonnousu ? Nythän näitä saa aika huokealla kirpputoreilta. Vanhaa taidelasia myyvissä liikkeissä niitä ei juurikaan tapaa.

Tekstissä sanotaan Tauno Wirkkalan suunnitelleen lasiesineitä Helanderin veljesten Humppilan Lasille. Kuitenkin se Humppilan Uusi Lasitehdas, joka valmisti 1971 alkaen mm. Wirkkalan ja Santalahden esineitä oli kuitenkin ihan eri yritys kuin vuonna 1969 konkurssiin kaatunut Helanderin veljesten Humppilan Lasi.  Uuden lasitehtaan perustanut Ålander osti konkurssipesästä käytännössä vain yhtiön nimen ja rakennutti oranssin tehtaan Valtatie kakkosen varteen. 1 kommentti:

  1. Humppilan lasin tuotteet alkavat pikkuhiljaa tosiaan nostaa hintojaan. Kasvimaalla-sarja on jo saanut lisää arvoa, eikä lainkaan syyttä. Ne, jotka ovat ehtineet halvalla aarteensa hankkia, olkoot onnellisia.

    VastaaPoista