sunnuntai 10. tammikuuta 2021

Vuodenvaihteen näkymiä

 

Tammikuun 2020 Lasipäivän ruuhkassa ei

kukaan vielä ollut huolestunut koronasta.


Vuosi sitten tammikuussa vietettiin Lasipäivää Riihimäellä Suomen lasimuseossa perinteiseen tapaan. Tänä vuonna tapahtuma on peruttu koronapandemian vuoksi ja lasimuseohan on perinteiseen tapaan aina suljettuna huoltoseisokin vuoksi lähes koko tammikuun.

Viime maaliskuussa Turun antiikkimessut oli ensimmäinen iso vanhan tavaran myyntitapahtuma, joka peruttiin koronan vuoksi. Kesällä tilanne helpottui niin, että heinäkuusta alkaen sai järjestää ulkotapahtumia. Kesän Lasipäiväkin voitiin järjestää poikkeusajankohtana 8.8. Monet isot tapahtumat kuitenkin peruttiin, esim. Loimaan Rompe ja Juthbackan markkinat.

Alkusyksynä helpottunut tautitilanne salli järjestää myös sisätapahtuma, mutta vuoden loppua kohti tilanne taas heikkeni ja yleisötapahtumien järjestäminen kiellettiin. Mitään sellaista tietoa ei ole tullut, että noissa tapahtumissa joku olisi saanut tartunnan. Toistaiseksi ei ole tietoa milloin niitä taas voi pistää pystyyn. Toinen aalto vaikuttaa yhä ja rokottaminen on verkkaisempaa kuin toivottiin.

Nähtäväksi jää helpottaako tilanne niin paljon, että keväällä voisi jotain tapahtumia pitää. Lasimuseo ilmoittaa tällä hetkellä avautuvansa 26.1. ja Lasismin näyttelyn pitäisi avautua yleisölle museossa 12.2.

Taloudellisesti tästä kaikesta ovat kärsineet mm. tapahtumien järjestäjät, tilojen vuokraajat, tapahtumissa myyjinä toimivat, museot, galleriat ja muut näyttelyjen järjestäjät. Myynti on heikentynyt myös kivijalkaliikkeissä ja kirpputoreilla, kun ihmiset välttävät suositusten mukaan kontakteja.

Hyötyjiä ovat olleet ainakin huutokauppojen pitäjät, kun myyntimäärät ja –hinnat on nousseet. Myös nettikaupat ja netin kauppapaikat ovat saaneet isomman siivun kuin aikaisemmin.

Ehkä viimeistään kesällä voidaan järjestää ulkona myyntitapahtuma. Toistaiseksi oletetaan, että kesäkuussa Riihimäellä taas lasinkeräilijät voisivat kerääntyä myymään ja ostamaan lasia sekä muuta keräilytavaraa lasimuseon pihalle.

Viime elokuussa Lasipäivää vietettiin rennosti vähän

väljemmin sijoitetuilla myyntipaikoilla käsidesiä käyttäen.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti