keskiviikko 13. tammikuuta 2021

Alvar Aallon ”uustuotanto-bumerangeissa” sanomista

 

Kupari on ollut suosituin väri näissä Aalto-maljakon 

”bumerangi”-uustuotantoversioissa. Kuva: www.iittala.com


Savoy-maljakon ”bumerangimallin” uustuotantoversiot tulivat puolitoista viikkoa sitten myyntiin ja ne ovat herättäneet kovasti keskustelua. Toinen keskustelulinja on se, missä esitetään mielipiteitä puolesta ja vastaan ylipäätään taideteollisuusesineiden uustuotantoversioista. Tämähän ei koske pelkästään Iittalan lasiesineitä, vaan samanlaista periaatteellista keskustelua on käyty esim. af Ornäsin ja Tapiovaaran huonekaluista sekä Tynellin valaisimista. Päteviä argumentteja on esitetty sekä puolesta että vastaan. Jostain syystä Aallon huonekalut eivät ole olleet tässä keskustelussa juurikaan esillä. Onko tilanne niiden kohdalla erilainen, kun niitä on valmistettu koko ajan?

Toinen teema on signeerausten kirjoitusvirheet. Erilaisista virheversioista on kerrottu mm. Facebookissa Kotimaisen lasin kirppis & keskustelu -ryhmän ketjussa: https://www.facebook.com/groups/467113453838570/permalink/810804206136158

 

Monenlaisia versioita signeerauksesta on löytynyt. 

Ruutukaappaus:  

https://www.facebook.com/groups/467113453838570/permalink/810804206136158


Tässä joitain ilmiannettuja versioita: ALVAR ALTO IITTALA, ALVAR AALTO ITTALA, ALVAR AALTO II TALA, ALV R AALTO ITTALA. Virheiden moninaisuudesta voi päätellä, etteivät signeerauksia tehneet henkilöt hallitse suomen kielen luku- ja kirjoitustaitoa. Joku olisi voinut tehdä heille mallin, jota kopioida. Iittalan design centren myymälässä henkilökunnan edustaja yritti torjua asiakaspalautusta selittämällä, että asiakkaan pitäisi olla mielissään, kun saa sellaisen harvinaisuuden, jossa on virhe signeerauksessa. Ilmeisesti nuo virheelliset versiot eivät kuitenkaan ole harvinaisia, vaan niitä on runsaasti.

Näitä uustuotantoversioita valmistetaan nyt tällä kerralla 2021 kappaletta kutakin neljää väriä eli yhteensä 8084 kpl.

Myös reunavikoja on uusissa maljakoissa. Ruutukaappaus: 

 https://www.facebook.com/groups/467113453838570/permalink/810804206136158

 
 


 

3 kommenttia:

 1. Kyseisen ryhmän jäsen13. tammikuuta 2021 klo 21.52

  Onko oikein ottaa ruutukaappauksia yksityisistä facebook-ryhmistä, jotka ei näy muuten kuin kyseisen ryhmän jäsenille!? Itse en ainakaan haluaisi törmätä, varsinkaan nimen kanssa (!), yhteenkään julkaisuuni suljettujen ryhmien ulkopuolella! Oletan, että noihin on kysytty lupa sekä julkaisujen tekijöiltä, että ryhmän ylläpidolta!
  Toki aihe kiinnostaa, mutta se miten se nyt tuotiin esiin on kyseenalainen. Huomasitko muuten, että tuossa Jaalan kuvassa olevasta tekstistä puuttuu Alvarin puuttuvan aan lisäksi myös Iittalan toinen ii.

  VastaaPoista
 2. Uskoisin että laseroidut signeeraukset ovat kyllä ihan oikein, pohjaa pitää hieman pyyhkäistä jotta teksti tulee kokonaan näkyviin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iittalan myymälässä ei henkilökuntakaan saanut hinkkaamalla lisää kirjaimia esiin.

   Poista