tiistai 10. maaliskuuta 2020

Karhulan muistomaljojaKarhulan lasitehtaan valmistaman Paperi-
insinöörien kesätapaamisen 13.8.1927 
muistomaljan korkeus on 92 mm ja 
suuaukon halkaisija 74 mm.
 
Lasi- ja keramiikkaesineiden valmistajat ovat tehneet erilaisiin tapahtumiin nimikkoesineitä versioimalla jotain tuotannossa olevaa mallia. Lasiesineissä versioiminen käy helposti kaiverruksen tai etsauksen avulla. Oheisissa kuvissa on kaksi Karhulan lasitehtaan valmistamaa pientä maljaa.Toinen on valmistettu Paperi-insinöörien kesätapaamiseen 13.8.1927 ja siinä on teksti ruotsinkielinen teksti Papper¤ingenigeniörernas sommarmöte ja päivämäärä. Alapuolella on taiteilija Toivo ”Topi” Vikstedtin suunnittelema Karhula Osakeyhtiön logo eli Karhu ja tähti. Kyseessä lienee Paperi-insinöörien yhdistyksen tapaaminen eli paikalla on ollut muidenkin yhtiöiden kuin Ahlström-konserniin kuuluvien paperitehtaiden insinöörejä. Suomen Paperi-insinöörien yhdistys on perustettu 1914 ja nykyään sen nimenä on Puunjalostusinsinöörit ry.

Visit to Karhula 4.7.1932 The World Power 
Conference lukee tässä Karhulan lasitehtaan 
valmistamassa muistoesineessä.

Toinen pikkumalja on kuvattu Suomen lasimuseon vitriinistä. Etupuolella on teksti Visit to Karhula 4.7.1932 ja toisella puolella näyttäisi lukevan The World Power Conference.
Tuon nimisiä konferensseja on järjestänyt The World Energy Council, mutta on epävarmaa viittaako tämän lasin teksti tuon organisaation toimintaan vai johonkin pienimuotoisempaan. Ensimmäinen The World Power Conference on järjestetty 1924 Lontoossa, minne kokoontui 1700 energia-alan asiantuntijaa. Toinen tapaaminen oli Berliinissä 1930 ja kolmas Washingtonissa 1936 eli tämän perusteella oheinen lasi ei liity näihin konferensseihin, mutta olisiko joku pienempi ryhmä ollut tutustumiskäynnillä Karhulassa 1932 ?
Nykyään organisaation kokouksista käytetään nimeä World Energy Congress ja seuraava tapaaminen on järjestyksessä 25. ja se pidetään 24.–27.10.2022 Pietarissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti