lauantai 10. maaliskuuta 2012

”Hongellin hattu” jäi myymättä Apollossa

Apollon viime tiistain huutokaupassa A105 jäi myymättä kohde no 344, joka oli kuvallisessa huutokauppaluettelossa nimetty Göran Hongellin muotoilemaksi Hongellin hatuksi. Kyseisen esineen pohjassa oli signeeraus, mutta dremel-porien ja vastaavien laitteiden aikakaudella signeerauksien todistusvoima on heikentynyt huomattavasti.

Kyseisen esineen muoto kuitenkin poikkeaa huomattavasti varsinaisesta Karhulan lasitehtaan valmistamasta Hongellin hatusta, mikä ilmenee oheisista kuvista.

Tässä on Göran Hongellin vuonna 1941 Karhulan lasitehtaalle muotoilema kristallimalja, josta myöhemmin alettiin käyttää nimitystä Hongellin hattu. Esineen kuva löytyy Suomen lasimuseon julkaiseman Sata vuotta Karhulan lasia –kirjan sivulta 169. Hyvä kuva esineestä löytyy myös Designlasi.com –sivustolta: http://designlasi.com/content/hongellin-hattu-6226-hongell-goran

Kuten ensimmäisestä kuvasta ilmeni, on esineessä kristallista tehty jalkaosa, joka tekee esineestä painavan. Tästä kuvasta näkee miltä jalkaosa näyttää yläviistosta katsottuna.

Esineen kuva huutokauppaluettelossa. Kuvaruutukaappaus: www.apollo.fi

Kuvasta näkee selvästi, ettei tässä esineessä ole jalkaosaa lainkaan, vaan suuri pohjarengas näkyy olevan suoraan hatun lieriosan alla. Tämä esine oli tästä syystä huomattavasti kevyempi kuin oikea raskaalla jalalla varustettu Hongellin hattu. Kuvaruutukaappaus: www.apollo.fi

1 kommentti:

  1. Erikoista ettei huutokauppakamari ole huomannut selvää asiaa, kyseessä ei ole Göran Hongellin muotoilema esine vaan sitä etäisesti muistuttava.

    VastaaPoista