maanantai 1. heinäkuuta 2024

Sarpanevan lampunjalka

 

Timo Sarpanevan suunnittelema pöytävalaisin. Kuva: Anne Vesanto.

Tässä blogissa julkaistiin kuvia 15.6. Riihimäellä järjestetystä Lasipäivästä. Yhtenä kuva kuvana julkaistiin tämä ja kyseltiin tunnistaisiko joku esineen:


Lasipäivässä myytävänä ollut lasinen lampunjalka.

Anne Vesannolta ja Siru Löflundilta tuli asiantunteva vastaus:

Blogissa kyselet tunnistusta esineelle, joka on Timo Sarpanevan suunnittelema ja Iittalan lasitehtaalla 1968 valmistettu lampunjalka.

Oheisessa kuvassa on VK Valto Kokko ja TS Timo Sarpaneva. Kokko teki kullan- ja platinanväriset kaksi lampunjalkaa ja Sarpaneva tuon kuvassa alimpana olevan. Se on siis se Lasipäivillä myynnissä ollut esine.

Valto Kokon (VK) ja Timo Sarpanevan (TS) suunnittelemia pöytävalaisimia.

Lampunjalan yläosaan on tarkoitus kiinnittää valkoinen, korkea muovirakenne, jonka varaan ripustetaan tuollainen kuviin piirretty isokokoinen kangasvarjostin yläreunastaan riippumaan. Ko. tukirakenne puuttuu tuosta Lasipäivässä myynnissä olleesta lampunjalasta.

Muovisen sisäosan suunnittelivat Valto Kokko ja Timo Sarpaneva yhteistyönä Iittalassa. Varjostimen kankaat valitsi Timo Sarpaneva. Kangasvaihtoehtoina oli luonnonvärinen pellava, Sarpanevan Ambiente-malliston kankaita sekä sininen tai oranssi thaisilkki.

Valaisinten jalkaosan valmisti Iittalan lasitehdas. Muovisen tukilieriön ja kangasvarjostimen valmisti ruotsalainen Luxus i Vittsjö, joka myös markkinoi valaisimia Ruotsissa.

Lasinen lampunjalka sekä muoviosa ja kangasvarjostin toimitettiin Iittalan Valaisintehtaalle (1971 lähtien A. Ahlström Oy i-VALO), jossa valaisimet sähköosineen koottiin valmiiksi.

Lampunjalkaan kiinnitetty valkoinen muovilieriö, jonka leveän yläreunan varaan kangasvarjostin asettuu. Kuva: Anne Vesanto.


Lampun paikka on valkoisen tukirakenteen sisällä, sen pohjalla eli lampunjalan yläreunassa. Valo siivilöityy hyvin kauniisti tasaisena ja pehmeänä valkoisen tukirakenteen ja kangasvarjostimen läpi.

Lasipäivässä tarjolla olleen lasisen lampunjalan yläreunassa oleva metallirengas näkyy olevan ruostunut. Rengas on tukirakenteen ja lampun kiinnitystä varten.


Isot kiitokset Annelle ja Sirulle tekstistä ja kuvista!


LISÄYS 2.7.2024:

Pari henkilöä, joilla on tällainen lampunjalka hallussaan, on ottanut yhteyttä nyt kun eilisestä blogijulkaisusta olivat saaneet tunnistuksen omalle mysteeriesineelleen. Ohessa yksi, josta on kateissa muovinen yläosa, jonka varaan varjostin tulee ja joka levittää valon tasaisesti. Kiitokset kuvista Petrille!



Sarpanevan lampunjalka, jossa on sähköosat tallessa, mutta muovinen torvimainen osa ja varjostin puuttuvat.

Muovinen valonjakaja asetetaan lasiosan päällä olevan muovirenkaan päälle ja kiristetään paikoilleen tuolla lampunpitimessä olevalla kierrettävällä osalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti