tiistai 21. marraskuuta 2023

Klonowskan lasieläimiä Riihimäellä

 


Suomen lasimuseon suuressa salissa on esillä vuoden loppuun asti jännittäviä lasinpaloista tehtyjä eläinhahmoja.


Puolalainen, mutta osin Saksassa työskentelevä, taiteilija Marta Klonowska (s. 1964) tuo Suomen lasimuseon loppuvuoteen jotakin hätkähdyttävää. Lasisirpaleista ja lasin kappaleista koostuvat veistokset saavat inspiraationsa vanhan taiteen teoksista, kuten Albrecht Dürerin ja Francisco de Goyan maalauksista sekä Albertus Seban piirroksista. Veistosten lisäksi näyttelyssä on esillä Klonowskan luonnoksia ja toteutustekniikkaa havainnollistavia työvaiheita.



Klonowskan taiteessa kaksiulotteiset eläimet ja taruolennot astuvat ulos teosten raameista meidän maailmaamme. Teokset ovat teknisesti erittäin haastavia valmistaa ja edustavat käsityötaidon ja luovuuden huippua. Taiteilija hallitsee intensiivisen tarkasti eläimellisen kehon asennon ja liikkeen suunnan. Hahmot ovat keskellä tapahtumaa ja ottavat kontaktia katsojaan. Alkuperäisestä teoksesta välittyvä tunnelma näkyy leikkiin kutsuvan koiran katseessa, lentoon pyrähtävän demonin kehon kaaressa sekä virtauksessa suuntaa vaihtavan kalan pyrstön heilautuksessa.



Näyttelyn nimi Liikahduksia kuvaa veistoksia, jotka Klonowska on muotoillut vauhdikkaisiin tai tarkkaavaisiin asentoihin. Duchruchu on puolankielinen sanaleikki sanoista ”duch ruchu”, jonka voi kääntää ”liikkeen henki” tai ”spirit of movement”.



Taiteilija saa inspiraationsa vanhoista taidehistoriallisista aiheista ja poimii kohteita esimerkiksi maalauksista. Maalaukset ovat myös tavalla tai toisella esillä näyttelyssä, samoin Klonowskan luonnokset.



Marta Klonowskan teoksia on ollut esillä Suomen lasimuseossa vuonna 2009.

Lähde: Suomen lasimuseo

Ylen juttu näyttelystä: https://yle.fi/a/74-20054530









1 kommentti: