keskiviikko 29. marraskuuta 2023

Kaija Aarikan muotoilemaa lasia Taidehallissa

 


Helsingin Töölössä on esillä Kaija Aarikan tuotantoa laajasti 7.1.2024 asti. Hän muotoili lasiesineitä Humppilan lasitehtaalle 1972 - 1986 ja hänen muotoilemiaan esineitä valmistettiin myös Kumelan lasitehtaalla Riihimäellä sen jälkeen kun Humppilan omistaneen Rolf Alanderin Vapor-yhtiö osti Kumelan vuonna 1982. 

Pyöreys, leikkisyys ja tunnistettava lämpö – Kaija Aarikan luoma muotokieli kuuluu suomalaisen designin ytimeen.

Näyttely on kunnianosoitus Kaijan mittavalle, 60 vuotta kestäneelle muotoilijanuralle. Mukana on runsaasti rakastettuja klassikoita: puisia eläimiä, värikkäitä pukukoruja ja näyttäviä kynttilänjalkoja. Näyttelyn yllättäjiä ovat esimerkiksi uniikit lasiveistokset, monipuolinen messinkiesineistö ja unohduksiin painuneet tekstiilituotteet.Puiset pässit, leikkisät purkit ja värikkäät puukorut – Kaija Aarikan suunnittelemat tuotteet kuuluvat suomalaisen muotoilun kodikkaaseen ytimeen. Suunnittelijan monipuolista tuotantoa esittelevä näyttely tarjoilee rakastettujen klassikoiden lisäksi runsaasti löytämisen iloa.

Helsingin Taidehallin täyttävä näyttely on kunnianosoitus Kaijan mittavalle, 60 vuotta kestäneelle muotoilijanuralle.Kaija Aarikka tunnetaan (1929–2014) erityisesti korujen, koriste-esineiden ja kodin pienesineistön suunnittelijana. Hänen suunnittelunsa on ollut monelle saavutettavissa: puiset tontut, värikkäät peltipurkit ja tilan katseenvangitsijana toimivat kynttilänjalat ovat monesta kodista tuttuja esineitä ja suosittuja keräilyn kohteita. Muotoilijana Kaija oli rohkea ja kokeilunhaluinen, ja hänen laajassa tuotannossaan onkin myös suurelle yleisölle tuntemattomia alueita, kuten jalometallikoruja ja lasiesineitä, jotka tarjoavat löytämisen riemua ja laajentavat yleistä käsitystä hänen elämäntyöstään.

Leikki, värikkyys ja ilo luonnehtivat paitsi Kaijan muotoilua, myös Taidehallin näyttelyä. Näyttely on toteutettu yhdessä Kaija Aarikan perillisten kanssa, ja sen kuraattorina on toiminut Taidehallin näyttelypäällikkö Eeva Holkeri. Näyttelyarkkitehtuurin on suunnitellut Vuoden nuori muotoilija -palkinnolla vuonna 2021 huomioitu Hanna Anonen.

Lähde: www.taidehalli.fi
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti