sunnuntai 15. lokakuuta 2023

VR-miniatyyrikarahvi laseineen

 

VR:n vesikahvin miniatyyriversio laseineen.

Blogin lukija lähetti kuvia VR:n vanhan vesikarahvin miniatyyriversiosta laseineen. Risto Aalto on kirjoittanut valaisevan artikkelin junien vesikarahveista Suomalaisen lasin vuosikirjaan 2020. Aikanaan junien matkustajavaunuissa oli vesikarahvit ja lasit matkalaisia varten. Ensin juomalasit korvattiin hygieniasyistä kertakäyttöisillä pahvimukeilla, mutta 1980-luvun puolivälissä vesikarahvit poistettiin kokonaan vaunuista. Aallon artikkelissa esitellään karahvien ja lasien muutoksia vuosien varrella.

Miniatyyrikarahvin korkeus on 116 mm.

Karahveja valmistettiin kuitenkin vielä 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä JL-Lasisissa Riihimäellä, mutta ne ovat menneet ilmeisesti VR:n liikelahjoiksi. Samaan käyttötarkoitukseen Jaakko Liikanen valmisti karahvien miniatyyriversioita. Liikanen myi lasistudionsa Osuuskunta Lasismille 2010 ja he jatkoivat miniatyyrikarahvien valmistamista.

Kiitos kuvista Markolle!

Osuuskunta Lasismin 2010-luvulla valmistamia miniatyyrikarahveja, joiden korkeus on 145 mm ja tulpan kera 175 mm. Kuva on Suomalaisen lasin vuosikirjasta 2020. Kun Markon lähettämien kuvien esine on matalampi, niin voisiko se olla JL-Lasin valmistama 2000 - 2010 vai onko joku muukin valmistanut tällaisia?


VR:n miniatyyrilasit.


Miniatyyrikarahvin pohja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti