tiistai 26. heinäkuuta 2022

Yhdessä ja erikseen – muotoilijoiden ja lasinpuhaltajien luomuksia

 

Edessä oikealla Hanna Välimaa: Adamanta ja takana oikealla Aada Vainio: Siimes.


Edelleen tänä päivänä useat suomalaiset lasiesineet, kuten tunnetuimpana Aalto-maljakko, Wirkkalan Tapio-lasit ja Oiva Toikan lintuparvi kertovat lasitaiteilijoiden ja mestaripuhaltajien yhteistyöstä.

Tänä päivänäkin pyritään Iittalassa säilyttämään erinomaisten lasinpuhaltajien, muotintekijöiden, kaivertajien ja lasinhiojien osaamista. Tämä osoittautuu lasimuotoilun ja -taiteen kannalta erittäin positiiviseksi. Iittalassa valmistetaan lasitaiteilijoiden ja -muotoilijoiden suunnittelemia työläitä, eksklusiivisia yksittäiskappaleita haastaen lasinpuhaltajien ammattitaitoa ja pyritään samalla käyttämään hyväksi uusia teknisiä innovaatioita.

 

Santtu Mustonen: uniikki.


Näin syntyy ainutlaatuinen taiteilijoiden, muotoilijoiden ja lasintekijöiden välinen yhteistyö, joka muodostaa tänäkin päivänä perustan sekä taiteellisten esineiden että täysin uudenlaisen käyttölasin luomiselle.

Taiteilijat ovat aina vaatineet lasintekijöiltä mestarillisia suorituksia. Muotoilijat, kuten Nathalie Lautenbacher, Santtu Mustonen, Harri Koskinen, Matti Klenell ja Ronan & Erwan Bouroullec haastavat lasintekijät ja huipputeokset syntyvät tiiviissä yhteistyössä.

 

Edessä Ronan & Erwin Bouroullec: Les Fleurs ja takana Ronan & Erwin Bouroullec: Ruutu.


Ilman mestarillisia lasinpuhaltajia, kuten Heikki Punkari, Tero Välimaa, Aada Vainio, Hanna Välimaa, Heikki Ollitervo, Toni Engelberg, Saara Sirkeoja ja Mitsuru Sato, lasitaiteilijoiden ja -muotoilijoiden työt eivät syntyisi. Monilla lasinpuhaltajilla on halu kehittää itseään lasintekijänä myös työtehtävien ulkopuolella. Työnantajan, Iittalan lasitehtaan, tarjoama mahdollisuus lasin työstämiseen vapaa-aikana hyödynnetään mieluusti. Kokeilemalla erilaisia tekniikoita ja materiaalia sekä itseään haastamalla syntyy ainutlaatuisia taideteoksia samalla, kun osaaminen kasvaa.

 

Etuvasemmalla on Harri Koskinen: Kupera/Convex. Takana ylempänä Aada Vainio: Muistikuva. Takana oikealla Santtu Mustonen: nimetön.


Lasinpuhaltaja on käsityöläinen, jossa asuu myös sisäinen taiteilija. He ovat tehtaissa kautta aikojen valmistaneet vapaa-ajallaan myös omia luomuksia ns. puhdetyönä. Niissä he haastavat omaa osaamistaan ja ilmaisevat omia taiteellisia näkemyksiään.

Näyttelyssä lasinpuhaltajien omat ja heidän toteuttamansa lasitaiteilijoiden ja -muotoilijoiden teokset käyvät vuoropuhelua.

Lähde: https://iittalavillage.fi/yhdessa-ja-erikseen-nayttely/

Suomen lasimuseon kuratoima näyttely Designmuseo Iittalassa 7.5.2022 – 31.1.2023.

 

Santtu Mustonen: uniikki.


Edessä vasemmalla Tero Välimaa: Metsänvartija ja oikealla Minun Suomeni.


Mitsuru Sato: Kaadin.


Vasemmalla Toni Engelberg: Linnut. Oikealla Heikki Ollitervo: nimetön.

 

Näyttelyssä voi katsoa lyhyitä videoita Iittalan tuotannosta, kuvassa muottiverstas.

 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti