sunnuntai 18. marraskuuta 2018

Mauri Hermusen kaiverrustyö


Tämän koriste-esineen korkeamman puolen
korkeus on 6,5 cm ja matalamman puolen
3,5 cm. Suuaukon halkaisija on 10 cm.
 
Vuonna 1926 syntynyt Mauri Hermunen työskenteli kaivertajana Riihimäen lasitehtaalla 1940-luvulla, mistä siirtyi saman omistajan Kauklahden tehtaalle ilmeisesti vuonna 1950. Kauklahden lasitehtaan sulkemisen jälkeen hän palasi Riihimäelle, mistä muutti todennäköisesti vuonna 1955/56 Ruotsiin. Siellä hän työskenteli kaivertajana Målerissa ja Uppsala-Ekebyllä.

Tässä blogissa on julkaistu kuvia pienistä kristalliesineistä, jotka on suunnitellut Helena Tynell, jonka kanssa Hermunen teki paljon yhteistyötä. Samoihin esineisiin teki omia kaiverruksiaan myös ainakin Theodor Käppi. http://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2016/08/kauklahden-ja-riihimaen-pikkumaljoja.html

Naivistinen kuva on todennäköisesti Helena
Tynellin piirtämä ja Mauri Hermunen on sen
kaivertanut Riihimäen Lasissa 1953.

Aina ei kaivertaja ole halunnut tehdä kaiverruskuvioista täysin identtisiä mallin kanssa, vaan on ehkä vaihtelun vuoksi versioinut hieman mallipiirustuksia. Ohessa on Hermusen vuonna 1953 Riihimäellä kaivertama pikkumaljakko, jonka kaiverruskuvio poikkeaa hieman tuossa pari vuotta sitten julkaistun jutun kuvissa näkyvästä versiosta. Se oli päivätty Kauklahdessa 1950.

Lisää Hermusesta ja näistä esineistä voi lukea Espoon kaupunginmuseon julkaisemasta Lasin aika –kirjasta, joka esittelee Kauklahden lasitehtaan historian 1923–1952.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti