torstai 22. marraskuuta 2018

Lisää Lumpeenkukkien uustuotannosta


Vuonna 1996 signeerattu Lumpeenkukka
Riihimäen Lasin tarralla.
 
Tässä blogissa oli 19.11. kuva vuonna 1988 julkaistusta tiedotteesta, jossa kerrottiin, että Lumpeenkukka-maljoja on alettu valmistaa uudestaan. Uusi tieto on, että niitä valmistettiin vielä pitkään 1990-luvulla, vaikka Riihimäen Lasin toiminta päättyi vuonna 1990.

 
Oikeasti Riihimäellä valmistettujen Lumpeenkukkien
signeerauksissa ei ole vuosilukua.


Designlasi.com:issa on noin vuosi sitten esitetty kysymys värittömästä Lumpeenkukasta, joka on signeerattu: "Aimo Okkolin Riihimäen Lasi 1996", vaikka tehtaan toiminta loppui 1990. Esineessä on Riihimäen Lasin tarra, jossa on kultaisen kehän keskellä sinisellä pohjalla ilves-logo. 12 cm:n kokoinen malja on pakattu Riihimäen Lasin pahvirasiaan.
 
 
Iittala-Nuutajärvi käytti mallistoonsa Riihimäeltä
siirtyneiden esineiden kohdalla edelleen Riihimäen
Lasia markkinointinimenä.


Matti Okkolin kertoi, että Nuutajärven lasitehtaalla hiottiin Itävallasta ostetuista aihioista Lumpeenkukkia pitkään 1990-luvulla.

 
Iittala-Nuutajärven myyntiluettelo vuodelta 1990.


Kahta kokoa Lumpeenkukkaa on löytynyt silloin valikoimasta.

 

Se, miten oikeus Lumpeenkukkien valmistamiseen siirtyi Nuutajärvelle, on monipolvinen juttu:

Ahlström osti Riihimäen Lasin osake-enemmistön 1985 ja kuukausipalkkaisena työskennelleen Aimo Okkolinin muotoilutyön tulokset siirtyivät kaupan mukana.


Vuonna 1987 A. Ahlström Osakeyhtiö ja Wärtsilä sulauttivat käyttölasituotantonsa yhteen ja syntyi Iittala-Nuutajärvi Oy. Näin Ahlströmin omistama Iittala ja Wärtsilän omistamat Nuutajärvi, Humppila sekä Napapiirin lasi yhdistivät voimansa sekä vientitoiminnassa että pystyäkseen paremmin vastaamaan tuontilasin yhä kasvavaan kilpailuun.
Kolme vuotta myöhemmin Iittala-Nuutajärven osake-enemmistö siirtyi Hackman-konsernin omistukseen. Vuonna 1990 muodostettu Designor Oy Ab kattoi Arabian, Iittalan ja Hackmanin tuotantoyksiköt.
Lähde: www.hamewiki.fi/wiki/Iittalan_lasitehdas

 
Hackman Housewares ja Hackman Tabletop Oy yhdistettiin Hackman Designor Oy Ab:ksi 1994. Tämä yhtiö osti samana vuonna kattilavalmistaja ALU Oy:n.
Vuonna 2000 Hackman Designor Oy Ab:n nimeksi muutettiin Designor Oy Ab. Vuonna 2002 yhtiö osti ruotsalaisen BodaNova-Höganäs Keramik AB:n. Vuonna 2003 Designor Oy Ab:n nimi vaihdettiin iittala oy ab:ksi.
Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Hackman

 
2000-luvulla Fiskars keskittyi kuluttajatuotteisiin ja kasvoi yritysostoin. Iittalan osto vuonna 2007 vahvisti Fiskarsin asemaa keittiötuotteiden alueella ja Leborgnen puutarhatyökalujen puolella. Royal Copenhagenin osto vuonna 2013 täydensi Fiskarsin kattamisen tuotevalikoimaa hienolla käsinmaalatulla posliinilla ja vahvisti yhtiötä Pohjoismaiden lisäksi Aasiassa. Vuonna 2015 Fiskars osti WWRD-yhtiöt (WWRD) sekä sen koti- ja lifestyle-tuotteiden ikonisten luksusbrändien portfolion. WWRD:n brändeihin kuuluvat Waterford, Wedgwood, Royal Doulton, Royal Albert ja Rogaška.
Vuodesta 2008 Fiskars on edennyt määrätietoisesti matkallaan yhtenäiseksi ja tehokkaaksi kuluttajatuoteyhtiöksi.
Lähde: www.fiskarsgroup.com/fi/yhtio/fiskarsin-historia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti