sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Riihimäellä oli vilkas Lasipäivä

Lasimuseossa vieraili lauantaina 25.1. noin 3000 kävijää, mikä on tavanomainen määrä tässä vuosittaisessa tapahtumassa. Keskusteluissa kävi ilmi, että paikalla oli paljon sellaisia henkilöitä, jotka eivät olleet käyneet aikaisemmin Lasipäivässä. Heistä osa ei ollut aikaisemmin ollut edes tietoisia tällaisen tapahtuman olemassaolosta. Koska kokonaiskävijämäärä ei kuitenkaan kasvanut aikaisemmasta, niin ilmeisesti osa aikaisempien vuosien tapahtumavieraista jätti sen tänä vuonna väliin. Paikalla oli kuitenkin ajoittain jo nyt sen verran ruuhkaa, että kävijöitten kokonaismäärän kasvattaminen ei olisikaan mielekästä.

Vanhoja lasiesineitä oli paikalla myymässä 48 Suomen lasimuseon ystävät ry:n jäsentä. Osa viime vuonna myymässä olleista ei varannut tänä vuonna myyntipaikkaa, mutta heidän tilalleen tuli uusia myyjiä. Tarjolla olleiden lasiesineiden kirjo oli laaja ja taso hyvä.

Vanhojen lasiesineiden myynti on vähentynyt alan liikkeissä talouskriisin myötä parin viime vuoden aikana selvästi. Huutokaupoissakin vain harvinaisuudet ja kaikkein laadukkaimmat esineet myydään nousevaan hintaan, mutta tavanomaisemman laadukkaan taidelasin hintataso on kääntynyt laskuun. Laskeva trendi näkyi myös tässä tapahtumassa: pois lähtevillä tapahtumavierailla näytti olevan jonkin verran vähemmän kasseja kannattavanaan kuin aikaisempina vuosina samassa tapahtumassa.

Lasiesineiden tunnistuspalvelu osoitti jälleen tarpeellisuutensa. Kuusi asiantuntijaa Suomen lasimuseosta ja Lasimuseon ystävistä tunnisti tapahtumavieraiden mukanaan tuomia lasiesineitä kahden tunnin ajan.

Huutokauppaan osallistui vajaat sata huutajaa, mutta heidän lisäkseen sitä seurasi kiinnostuneena muutama sata henkilöä. Yhteensä huutokaupassa myytiin lasiesineitä yli 15-tuhannella eurolla. Ennakoidusti kalleimmaksi esineeksi kohosi Oiva Toikan muotoilema Kiikkuri, jonka vasarahinta oli 1.050 euroa. Tässä huutokaupassahan vasarahinnan päälle ei tullut ostajalle muita kuluja.

Huutokaupan komissioista ja myyntipaikkojen vuokrista kertyneillä varoilla tapahtuman järjestänyt Suomen lasimuseon ystävät ry rahoittaa esinehankintoja Suomen lasimuseon kokoelmaan.

Seuraavan kerran vanhoista lasiesineistä kiinnostuneet kokoontuvat Suomen lasimuseolle kesäkuun alussa: perinteinen lasi- ja keräilytapahtuma järjestetään 7.6. Lasimuseon piha-alueella.

Kuvia Lasipäivästä lisätään tähän blogiin myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti