maanantai 30. heinäkuuta 2012

Antiikkiväki ja keräilijät kohtaavat lauantaina 4.8. Hämeenlinnan Hauholla

Hauholla ensi lauantaina järjestettävät Keräilykuume Antiikki- ja Keräilymarkkinat kokoavat antiikkiväen ja keräilijät Vitsiälän lavalle. Vuosi sitten ensimmäistä kertaa järjestetty tapahtuma kerää Vitsiälään yli 30 antiikki- ja keräilyalan kauppiasta ympäri suomen.

Lauantaina Hauholla tapahtuu paljon muutakin, päivällä järjestetään kesän viimeinen kesätori, joka kerää pitkin kesää runsaasti kirpputorikauppiaita. Illalla Vitsiälän lavalla on Sikajuhlat ja lavatanssit. Lukuisat hauholaiset maaseutukirpputorit pitävät myös ovensa avoinna.

ExpoNovan järjestämät Antiikki- ja Keräilymarkkinat Vitsiälän lavalla Hauholla, lauantaina 4.8.2011 kello 10 - 15. Aikuisten sisäänpääsy 2 €. Lapset maksutta.

Lisätietoja tapahtumasta www.kerailykuume.fi


Lasiesineitä Jokelan antiikkimarkkinoilla


Tuusulan Jokelassa on useamman vuoden ajan järjestetty antiikkimarkkinoita heinäkuun loppupuolella Jokelan vanhan tiilitehtaan miljöössä. Jokelan Tiilitehdasperinne ry on toiminut silloin järjestäjänä. Kuvia vanhoista tapahtumista 2006 – 2008 löytyy netistä: www.tillitehdasperinne.com

Jokelan tämänkesäinen tapahtuma oli nimeltään Keskuskulman Antiikkimarkkinat ja se pidettiin aivan Jokelan keskustassa torilla/parkkipaikalla. Alue oli muodoltaan sellainen että markkinat tavallaan jakautui kolmeen osastoon. Tässä on ensimmäinen osasto. Päivä oli kuuma ja onnekkaimmat kauppiaat olivat saaneet myyntipaikan rakennuksen varjosta ja joillakin oli mukana katos kuten Ars Julikalla kuvan sininen katos.




Jokaisessa osastossa oli yli kymmenen myyjää. Tässä toinen osasto.



Kolmas osasto. Kuvat on otettu ennen virallista avaamisaikaa mutta ostajia on jo liikkeellä.



Hyvää lasia oli tarjolla melko paljon. Myymässä oli sekä ammattilaisia että harrastelijoita. Tässä Purppura Antiikin lasivalikoimaa.


Tolkontiikin lasitarjontaa.


Tässä oikealla näkyvässä Korsu-maljassa on erikoinen kellertävä värisävy.


Aurinkoinen sää sopii värilasin esittelyyn.


Sinistä viinasikaa tai viinakoiraa harvoin näkee.


Tässä kesän vihannessatoa sekä lintu- ja kalasaalista.



Tässäkin pöydänkulmalla on hyvä kattaus lasia.

Eräs tapahtuman mielenkiintoisimmista vanhoista lasiesineistä oli tämä pieni maljakko johon oli kaiverrettu jääkarhu. Ulkonäön perusteella on vaikea arvata lasitehdasta tai edes sitä onko kyseessä edes kotimainen lasi. Pohjan happosigneeraus oli kuitenkin mielenkiintoinen:

Paul.
Nuutajärvi
Notsjö 1949
Lasitehdas ja valmistusvuosi siis selviävät mutta tekijä jää edelleen epäselväksi. Se voi olla myös Pauli mutta sukunimi puuttuu vaikka pohja on naarmuton eli se ei ole kulunut pois.


perjantai 27. heinäkuuta 2012

Glorian Antiikissa juttu lasituhkakuppien keräilijästä




Hanna Uusitalon kirjoittamassa jutussa kerrotaan riihimäkeläisestä Allan Haarakankaasta, joka kerää lasista valmistettuja tuhkakuppeja. Hän on kerännyt niitä kuutisen vuotta. Jutussa Haarakangas kertoo harrastuksestaan ja Timo Junttilan valokuvissa nähdään esineitä kokoelmasta.



Jutun aloituskuvassa Haarakangas esittelee Tapio Wirkkalan Aslak tuhkakupin harvinaisempaa versiota, jossa tuhkakupin pohjassa ei olekaan Euroopan kartta, vaan Wirkkalan suunnittelemasta Finlandia –vodkan logosta tutut porot, jotka ottelevat sarvet vastakkain. Haarakangas sanoo nähneensä vain kolme tällaista tuhkakuppia. Tämän blogijutun lopussa on kuva neljännestä.



Glorian Antiikin jutussa on myös tästä blogista tuttuja esineitä, kuten Finnen Rettigille suunnittelema savukkeiden tarjoilumalja ja tupakko, joka on savukemaljan, tulitikkurasian pidikkeen, tuhkakupin ja niiden alustan muodostama kokonaisuus.

Vasemmalla on poroversio Aslak –tuhkakupista, oikealla on samalla porokuvolla varustettu paperipaino. Sitä ei ole ilmeisesti tehty samassa muotissa, kun se on vähän pienempi, eikä siinä ole Aslakin hienoja reunoja. Ei ole tiedossa onko tällaisia paperipainoja ollut virallisesti tuotannossa vai onko tämä jonkinlainen kokeilukappale.


Tässä blogissa on ollut juttuja tästä aihepiiristä:
28.5.2012:  Tuhkakuppeja vai taideleseja ?
14.3.2012: Tupakointiin liittyviä lasiesineitä

9.3.2012: Stockmannin tuhkakuppi 1930-luvulta

11.2.2012: Keräilykohteena lasiset tuhkakupit

keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Kenen muotoilema ja minkä tehtaan valmistama ?


Eräs lasinkeräilijä oli viime sunnuntaina bongannut oheisen esineen kirpputorilla ja hän kehotti arvuuttamaan esineen muotoilijan nimeä ja sen valmistaneen tehtaan nimeä. Onko arvauksia ? Vastaus parin päivän kuluttua tässä blogissa.

Kenen tekemää lasitaidetta tämä on ?

tiistai 24. heinäkuuta 2012

Lohjallakin oli antiikkimessut


Antemar-Trading järjesti viime viikonloppuna kaksipäiväiset antiikki- ja keräilymessut Lohjan jäähallissa samaan aikaan kun Simpeleellä vietettiin antiikkipäiviä. Ohessa on kuvakertomus messumatkalta.



Ennen messuja piti tarkistaa kaupungin keskustassa Nahkurinkadun varrella parkkipaikalla pidetty kirpputori.  Koska sää oli kaunis, oli myös myyjiä paljon.

Kirpputorilla myyty lasi oli pääasiassa käyttölasia. Tämä Helena Tynellin Kaappikello oli ehkä torin paras lasiesine.

Lohjalle on esim. Helsingistä helppo matkustaa linja-autolla, joita menee noin puolen tunnin välein. Linja-autoasemalta on messuille matkaa alle 400 metriä mutta koska messupaikka sijaitsee harjun päällä, niin korkeuseroa on yli 40 metriä. Siksi kannattaa katsoa etukäteen kartasta missä nämä portaat ovat. Muutoin harjulle kiipeäminen on vaikeaa. Sen tietää näiden kuvien ottaja kokemuksesta ensimmäiseltä messumatkaltaan Lohjalle.

Ennen messujen alkua oli jono ovella venynyt näin pitkäksi

Lempäälän antiikilla oli hyvää lasia ja esineet olivat kauniisti esillä.

Myrkkylasia Lauttasaaren antiikin hyllyllä

Värilasia erään Ruotsista tulleen kauppiaan pöydällä.

Ajan Viemää Jyväskylästä. Heillä oli myös kaiverrettua lasia, jota
muilla osastoilla ei juurikaan ollut.

Toikan kuutioita Lasiparaatin osastolla.

Riihimäeltä olivat mukana sekä Ars Julika että Oivallus. Tässä Ars Julikan valikoimaa. Vanhempaa lasia olivat esimerkiksi kirkas Karjalan malja ja kirkas Motti-malja vuosiluvulla 1939 - 1942.

Jäähallin katsomosta messut näyttivät tällaisilta

Tässä on vielä kuva portaiden yläpäästä. Jostakin kohdasta portailta katsottuna puiden välistä pilkisti Lohjanjärvi.


sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Simpeleen Antiikkitapahtuma alkoi auringonpaisteessa


Eilen lauantaina avattiin Simpeleen Antiikki ja keräily –kesäpäivät hienossa kesäsäässä. Lions Club Simpele järjestää tapahtuman nyt 14. kerran ja järjestelyt toimivat hienosti: kaikki myyntipaikat ovat käytössä ja yleisön palvelut hyvä hyvätasoisia. Kahvilapalvelujen lisäksi lounasravintolakin löytyy kesäpihalta. Lauantaina yleisöä viihdytti Ruokolahden vaskikvintetti ja tänään saman tehtävän hoitaa orkesteri nimeltä Cafe Late. Lisäksi ohjelmassa on esineiden tunnistusta ja arviointia sekä esitelmiä.


Myytävää tavaraa on laidasta laitaan, lasiesineitäkin runsaasti. Lasiesineissä pääpaino on 1950-luvun, ja sitä nuoremmissa, esineissä. Sama ilmiö on näkynyt viime aikoina muissakin myyntitapahtumissa ja vanhempien lasiesineiden keräilijät eivät pystykään kartuttamaan kokoelmiaan pelkästään antiikkimessuilta.

Muista vanhojen tavaroiden myyntitapahtumista Simpele eroaa edukseen, koska siellä on paljon muutakin ohjelmaa, kuin kaupanteko. Siinä on paljon perinteistä kesäjuhlan tai pitäjänpäivien tunnelmaa, kun paikkakuntalaiset tulevat viihtymään paikalle pidemmäksi aikaa; myydäänhän tapahtumaan myös kahden päivän pääsylippuja. Jokavuotiseen tapaan tilaisuuden aluksi esitettiin kunnan tervehdys ja kuultiin avajaispuhe.

Ohessa kuvia lauantailta, tapahtuma jatkuu tänään klo 16 asti. Ajo-ohjeet ja muut tiedot netistä: www.simpeleenantiikki.fi


Simpeleen Antiikki ja keräily –kesäpäivien avautumista odotettiin lauantaina 21.7. kirkkaan aamuauringon paisteessa.

Myyntipaikkoja on Simpeleen yhteiskoulun liikuntasalin lisäksi koulun luokissa ja käytävillä sekä ulkona kesäpihalla. Vasemmalla Galleria Euroart-antiikin osasto, jossa poronsarvet ja katoksen takaosassa vanha lappilainen ahkio.

Saman telttakatoksen alta löytyi myös hienoja design-esineitä.

Tapio Wirkkalan tuhkakupiksi suunniteltu kalamalja sekä Kaj Franckin ruskea Kanootti. Wirkkalan punaisesta kalasta julkaistiin kuva tässä blogissa 18.7. Iittalan lasimuseon esittelyjutussa.

Liikuntasalin leveillä käytävillä mahtuu hyvin liikkumaan isompikin määrä ihmisiä.








Jouko Kettunen myyntipöytänsä takana.




Lysteri- eli myrkkylasilla on omat keräilijänsä. Britanniassa nämä tunnetaan nimellä carnival glass ja myös siellä näillä esineillä on vankka keräilijäkunta.



Myös koulun käytävillä on myyntipisteitä.

Tässä esineet ovat kätevästi esillä kuljetuspakkauksissaan: Karhulan lasitehtaan vanha karahvi laseineen, Riihimäen juustokupu ja Kumelan ryyppylaseja.

Tällä myyntipöydällä lasiesineet on ryhmitelty värin mukaan.




Taustalta Tarja Pousar Ajanpatinaa –liikkeensä osastolla.

Vahvoja värejä – vahvoja muotoja.

Tuija Peltomaa arvioimassa yleisön tuomia esineitä Hagelstamin huutokauppahuoneen osastolla.

Selkeää esillepanoa Ajanpatinaa -liikkeen hyllyssä.

Samalta osastolta nämäkin.

Nostalgia vetoaa moneen. Etiketeillä varustetuilla pulloilla on myös omat keräilijänsä.
Tällä osastolla on myös modernia lasitaidetta eli Kari Alakosken tuotantoa.

Vasemmalla olevan esineen kierteiset ilmakuplat ovat tyypillisiä Alakoskelle. Oikean puoleinen esine kuvaa särkynyttä sydäntä.


Armando Jacobinon Kumelalle suunnittelemia esineitä.



Todennäköisesti Riihimäen lasitehtaan puristelasimalja, jossa on ornamenttina kiertävä kuvio on maalattu keltavärillä muistuttamaan kultausta ja pronssia. Böömissä valmistettiin 1900-luvun alkupuolella värillisestä kristallista maljakoita ja maljoja, joissa oli pronssista valmistettu koristevyö. Esimerkiksi Moserin tehtaalla oli paljon tällaisia malleja.

Myyntiosastojen kiertelyn tauolla on mukava istua kahville kuuntelemaan vaskimusiikkia ja juttelemaan tuttujen kanssa.

Ruokolahden vaskikvintetti viihdytti lauantaina messukävijöitä.