perjantai 20. tammikuuta 2012

KARHU JA TÄHTI: Karhulan teollisen historian näyttely Kotkassa

Kymenlaakson museossa Kotkan kantasatamassa, eli Merikeskus Vellamon rakennuksessa, on marraskuusta alkaen ollut esillä näyttely ”Karhu ja tähti –työtä, leipää ja menestystä”. Näyttely on esillä 18.3. asti. Lisää netissä: www.merikeskusvellamo.fi

William Ruth aloitti teollisen toiminnan Karhulanniemellä vuonna 1887 ja neljän vuoden aikana alueella aloitti höyrysaha, tiilitehdas, puuhiomo, maan siihen asti suurin lasitehdas ja konepaja.

A. Ahlström Osakeyhtiö osti Karhula Osakeyhtiön osakekannan vuonna 1915. Ahlström osakeyhtiön aikana teollisuuspuiston suurimmat tehtaat olivat edelleen yhden omistajan hallussa aina 1980 alkuun saakka.

Karhulan Teollisuuspuisto on Suomen suurin teollisuusyhteisö. Sen ydin on yli 130 vuotta sitten Karhulanniemelle syntynyt tehdasalue. Teollisuuden rakennemuutoksen myötä alueen yritystoiminnan luonne on muuttunut; mm. Karhulan lasitehdas on lopettanut toimintansa. Karhulanniemen nykyisten yritysten yhteistyöelimenä toimii Karhulan teollisuuspuistoyhdistys ry.

Karhulan Teollisuuspuistoyhdistyksen näyttelyssä on kolme kokonaisuutta: Karhu ja Tähti -videoteos, valokuvia Karhulan Teollisuuspuistosta yli 100-vuoden ajalta ja kolme dokumenttielokuvaa Karhulasta1950-luvulta. Todellisia teollisuuteen liittyviä esineitä on vain kaksi: nosturin koukku ja teräskappale. Kaikki muu näyttelymateriaali on valokuvia, elokuvia ja ääniä.

Näyttelyn lisäksi Teollisuuspuistoyhdistys laittanut nettiin yli 600 valokuvaa ja kuvien määrää lisätään jatkossa. Joukossa on myös paljon Karhulan lasin tuotteisiin ja niiden valmistamiseen liittyviä kuvia. Lisää netissä: www.karhujatahti.fi


Kuvaruutukaappaus: www.karhujatahti.fi


1 kommentti:

  1. Itsekin kävin kyseisessä näyttelyssä ja oli kyllä käymisen arvoinen reissu! Tuolla nettisivulla en ole kyllä käynyt, kiitos linkistä :)

    VastaaPoista