tiistai 12. toukokuuta 2020

Punainen mysteerimalja


 

Pieni punainen malja, mutta 
kenen muotoilema ja valmistama?

Blogin lukija lähettiä kuvia pienestä punaisesta maljasta, joka on melko ohutta lasia. Esineen korkeus on 13 cm. Samankaltaisia on valmistanut Riihimäen Lasi ja Gunnel Nymanin kirjassa se esine on laitettu hänen nimiinsä ja kuvassa näkyy vihreä ja sininen versio. On löytynyt myös vaaleanruskea versio, jonka pohjassa on Toimi Muonan signeeraus:

Useimmat Riihimäen Lasin valmistamat versiot ovat ilman muotoilijan signeerausta, mutta niitä on koristeltu kaiverruksin ja kaivertajat ovat usein signeeranneet työnsä, esim. Th. Käppi tai AO = Aimo Okkolin.

Bukowskilla on ollut myynnissä kohteen tekstin mukaan ruskehtava, mutta valokuvassa melkein keltainen:
Monica Bratt on muotoillut Ruotsissa Reijmyren lasitehtaalle punaisen, mutta jalallisen version:


Oheisten kuvien punainen näyttäisi kuitenkin poikkeavan noista Riihimäellä tehdyistä hieman, tunnistaako joku tämän muotoilijan ja valmistajan ?

Kiitos Villelle kuvista !
LISÄYS 13.5.:

Tämä punainen malja on herättänyt jonkin verran keskustelua. Bukowskilla on myyty tämän mallisia mutta vihreitä ainakin kaksi kappaletta Nymanin nimellä:Tuon jälkimmäisen kohdalla esine on nimikoitu 38/1122. Suomen lasimuseon julkaiseman Lasiin vangittu kauneus –kirjan esineluettelosta löytyy esine 38/1120, joka on reunan osalta samankaltainen, mutta se korkeampi maljakko. Tuo 38/1122 on kirjan valokuvassa ihan erilainen, kuin Bukowskin huutokauppaluettelon kuvassa oleva esine.

Tätä aloituskuvan punaisen mallista, joita myös nuo kaksi Bukowskilla myytyä vihreätä ovat, on olemassa myös lilan ja keltaisen värisinä.

Tuon kirjan kuvista eniten tätä punaista maljaa muistuttaa muodoltaan kirjan esine no 35, joka on nimetty vain ”Maljakko 1930-luku”. Siinä on kuitenkin merkittäviä eroavaisuuksia tässä esiteltyyn punaiseen ja Bukowskin huutokaupoissa myytyihin vihreisiin verrattuna.


Gunnel Nyman – Lasiin vangittu kauneus –kirjan 
esineluettelosta ei löydy esinettä, joka täysin 
vastaisi muodoltaan aloituskuvan punaista maljaa.

Tässä punaisessa, kuten Bukowskin vihreissäkin on hento pohjarengas, joka siis poikkeaa maljan 38/1081 pohjarenkaasta. Tämän jutun ensimmäisen linkin kautta avautuvissa kuvissa näkyy tuon Toini Muonan signeerauksella varustetun version pohjarengas.

Suomen lasimuseossa Riihimäellä avautuu 3.7. Gunnel Nymanin näyttely ja uusi kirjakin on luvassa, toivottavasti tähänkin mysteeriin löytyisi silloin lisävaloa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti