perjantai 21. helmikuuta 2014

Ylen Aamu-tv:ssä huomenna asiaa suomalaisen taidelasin tulevaisuudesta

Huomenna lauantaina 22.2. noin klo 9:40 keskustellaan Ylen Aamu-tv:ssä suomalaisen taidelasin tämän hetken tilanteesta ja tulevaisuudesta. Nuutajärven lasitehtaalla päättyvä viikko on ollut viimeinen täysipainoinen työviikko. Ensi viikon tehdas on talvilomalla ja seuraavalla viikolla alkaa tuotannon asteittainen siirto Iittalan lasitehtaalle.

Molemmat tehtaat omistava Fiskars on jo vuosia markkinoinut kaikki lasituotteensa Iittala-brändin alla. Markkinoinnissa ja esineissä ei enää ole nähty Nuutajärven kala –logoa, vaikka esimerkiksi Oiva Toikan linnut on valmistettu Nuutajärven lasikylässä. Kevään aikana tuotanto keskitetään Hämeenlinnan Iittalaan ja Nuutajärven lasitehdas siirtyy historiaan. Lasinvalmistus kuitenkin jatkuu Nuutajärven lasikylässä, missä useita alan pienyrityksiä jatkaa toimintaansa ja myös Nuutajärven lasikoulu toimii edelleen tehtaan vanhassa lasihytissä.

Nuutajärvellä jatkavat lasinvalmistusta mm. Studio Markku Salo, Alma Jantusen ja Johannes Rantasalon Lasisirkus sekä Anu Penttisen Nounou Design. Lasikylän yrittäjien käyttämiä työtiloja ylläpitää Lasikomppania, joka on viralliselta nimeltään Nuutajärven lasitaitajat ry.

Pajojen omien myymälöiden lisäksi Lasikylässä toimii Nuutajärvi Galleria Osuuskunta, jolla on myymälä NuGO-shop.

Tälle sohvalle istuvat huomenna lauantaina 22.2. muotoilija, taiteilija Markku Salo ja lasinpuhaltaja, muotoilija Marja Hepo-aho. Salo oli yhdessä Kerttu Nurmisen kanssa Nuutajärven lasitehtaan viimeiset kuukausipalkkaiset muotoilijat ja vuodesta 1991 hän on työskennellyt yrittäjänä.
Hepo-aho on valmistunut Nuutajärven lasikoulusta 2009 lasialan artesaaniksi ja vuodesta 2011 alkaen hänellä on ollut Mafka-niminen yritys Riihimäellä ja hän työskentelee Osuuskunta Verstakon lasihytissä Riihimäen lasitehtaan vanhassa tehdaskiinteistössä.


Lisää netissä:
www.markkusalo.com
www.nuutajarvi.fi
www.mafka.fi
www.verstakko.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti