torstai 18. heinäkuuta 2013

Johannislundin lasia Kiikalan kotiseutumuseossa

Johannislundin lasitehdas sijaitsi Kiikalan kunnassa, joka nykyään on osa Salon kaupunkia. Tehtaan perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 200 vuotta ja sen kunniaksi on Kiikalan kotiseutumuseoon pystytetty pieni näyttely tehtaan historiasta. Tehtaan toiminta loppui vuonna 1960 eli se oli toiminnassa yhtäjaksoisesti 147 vuotta. Tehtaan historiasta voi lukea tiivistelmän Wikipediasta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Johannislundin_lasitehdas

Suomen lasiteollisuuden historiasta paljon kirjoittanut Vilho Annala on kirjoittanut Johannislundin historiasta Suomen lasiteollisuuden historian kakkososaan 1948 sekä erillisen teoksen nimenomaan Johannislundin lasitehtaan historiasta 1950. Suomen lasimuseo on julkaissut Lisälehtiä Johannislundin lasitehtaan historiaan -kirjan vuonna 1998. Kiikala-Seura ry on julkaissut Matti Sjöbergin kirjoittaman Pruuki –teoksen, jonka toinen painos on ilmestynyt 2009.
Kiikalan kotiseutumuseo on avoinna sunnuntaisin klo 12 – 15 elokuun loppuun asti. Museon kotisivu on osoitteessa http://www.salo.fi/kulttuuri/samu/kiikalankotiseutumuseo/


Kiikalan kotiseutumuseon yhden rakennuksen isossa salissa on esillä jonkin verran Johannislundin tehtaan tuotteita, valokuvia ja tekstejä tehtaan historiasta.Johannislundin pulloissa on J-kirjan pohjassa tai kyljessä.


Sport Cola –pullo.

Taiteilija Oskari Paatelan arkkitehtiveli Toivo suunnitteli rakennuksia Johannislundin lasitehtaalle ja Oskari maalasi omistajaperheen jäsenistä muotokuvia sekä miljöökuvia.Työväenlehti Suomen Sosiaalidemokraatissa on julkaistu 8.6.1938 kirjoitus, jossa kehutaan tehtaan työoloja ja palkkoja kunnollisiksi.


Eteisen lasivitriinissä on valikoima Johannislundin lasitehtaan tuotteita.
Kiikalassa on ollut myös oma virvoitusjuomatehdas.
Vuodesta 1898 Johannislundin lasitehtaan on omistanut Silvénin suku.


Kiikala-Seura ry:n julkaisemaa Matti Sjöbergin kirjaa Pruuki myydään Kiikalan kotiseutumuseossa.

1 kommentti:

  1. Hieno artikkeli ! Terveisin, Toivo Paatelan pojantytär.

    VastaaPoista