keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Vielä ehtii katsomaan Kansallismuseon Lasiin prässättyä protestia –näyttelyä

Kansallismuseossa on esillä suurmieslaseja ja vaakuna-asetteja maaliskuun loppuun asti. Lokakuun lopulla avautunut näyttely koottiin viime kesänä Keski-Suomen museoon Jyväskylään.
 
Suomi oli 1900-luvun alussa vielä osa Venäjää ja silloin isäntämaa halusi integroida Suomen tiukemmin itseensä. Suomessa nämä pyrkimykset koettiin sortotoimenpiteiksi ja tuota aikaa nimitetään sortovuosiksi

Suomen laajaa itsemääräämisvaltaa kaventaneet määräykset saivat aikaan 1890-luvulla yhä voimistuvia kansallisia mielenilmauksia. Helmikuun manifesti 1899 jyrkensi mielialoja protesteiksi ja peitellyn symboliikan keinoin ilmaistuiksi mielenosoituksiksi.

Suomalainen lasiteollisuus oli mukana mielenilmauksessa ottamalla lasimallistoonsa leijonavaakunalla, maakuntavaakunoilla ja suurmiesten kuvilla koristeltuja puriste-lasituotteita. Suomenmielisyyttä voitiin esitellä totilasien ja kahvipöydässä sokerikon, kermakon sekä lasiasetin voimalla.

Lasiin prässättyä protestia -näyttelyssä esillä olevat 1900-luvun alussa valmistetut ns. suurmieslasit ja vaakuna-asetit olivat yksi erikoisimmista suomalaisuuden ja omaleimaisen kansallisen historian korostuksista. Niistä on tullut myös haluttuja keräilykohteita.

Näyttelyn esineet ovat Karhulan, Iittalan, Nuutajärven, Wiialan ja Riihimäen lasitehtaitten valmistamia.


Tästä näyttelystä on tässä blogissa aikaisemmin julkaistu juttuja:

http://lasinkerailijanblogi.blogspot.fi/2012/04/suurmieslasit-poliittisen-protestin.html
http://lasinkerailijanblogi.blogspot.fi/2012/04/vaakuna-ja-suurmieslasinayttelyn.html

 


Näyttelyssä on informaatiotauluja, joissa on tiiviissä muodossa tietoa näyttelyn esineiden taustoista.Suurmieslasien muotteja on säilynyt tallessa Iittalassa. Tässä on Mannerheim-lasin muotti.
 
Lounais-Hämeen pirtin rakentamiseksi kerättiin varoja mm. näitä laseja myymällä 1940-luvulla eli nämä lasit eivät liity mitenkään 1900-alun poliittiseen protestiin, mutta samankaltaisina laseina ne on otettu mukaan näyttelyyn.

Näitä Lounais-Hämeen pirtin laseja on näkynyt myytävän antiikkimessuilla 1800-luvun esineinä. Nuutajärven lasin valmistamissa laseissa on ainakin osassa huonolaatuinen lasimassa, joka on ehkä saanut jotkut uskomaan tällaisen myyntipuheen.

 
Näyttelyn informaatiotaulujen tekstit on julkaistu vihkossa, mutten sen painos on ilmeisesti jo loppunut
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti