Suomen lasimuseon johtaja Hanna Mamia-Walther puhui avajaisyleisölle. |
Suomen lasimuseossa Riihimäellä vietettiin eilen syysnäyttelyiden avajaisia ja tästä päivästä alkaen ne ovat avoimet yleisölle. Molemmat näyttelyt ovat esillä vuoden loppuun asti.
Suuressa salissa on esillä Matias Karsikkaan näyttely Pohjola kukkii. Matias Karsikas (1989) on kuvanveistäjä ja muotoilija. Hänet valittiin 2020 Suomen vuoden nuoreksi muotoilijaksi ja 2023 Karsikkaalle myönnettiin historian ensimmäinen Pro vitrea -palkinto. Suomen lasimuseon näyttely on Karsikkaan palkintonäyttely ja se esittelee varhaisemman uran ohella Iittalan lasitehtaalla palkinnon saamisen myötä valmistettuja teoksia.
Suomen lasimuseon ystävät ry:n hallituksen jäsen, Pro vitrea -palkintolautakunnan jäsen ja koko palkinnon ideoinut Jyrki Kippola puhujavuorossa. |
Joka toinen vuosi jaettava Pro vitrea -palkinto myönnetään korkeatasoisesta ja persoonallisesta työskentelystä tai merkittävästä teosta suomalaisen lasikulttuurin edistämiseksi. Pro vitrea -palkinnon tarkoituksena on tukea ja nostaa esille lasin parissa työskenteleviä tahoja ja lisätä suomalaisen lasiosaamisen arvostusta. Palkinnon myöntää Suomen lasimuseon ystävät ry yhdessä Suomen lasimuseon kanssa. Palkinto sisältää mahdollisuuden kokeiluihin ja uusien teosten valmistukseen Iittalan lasitehtaalla.
Suomen lasimuseon ystävät ry rahoitti tämän teoksen hankinnan museon kokoelmiin. |
Pro vitrea -palkinnon tuomaristo kuvasi päätöstään: ”Karsikas tekee moderneja veistoksellisia teoksia, jotka jäävät mieleen. Hän on taiteilija, joka herättää mielenkiinnon minne hänen ilmaisunsa ja luovuutensa vie seuraavaksi”.
Matias Karsikkaan edellinen näyttely lasimuseossa oli esillä syksyllä 2022: https://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2022/12/matias-karsikas-lasimetsa.html
Suomen lasimuseon valokuvaaja Ella-Maria Tommila on dokumentoinut Karsikkaan teosten valmistusprosessia. |
Kolmannen kerroksen näyttelytilassa on esillä Arni Aromaan Hybridi-näyttely.
Arni Aromaan Hybridi-näyttelyn esillepano on japanilaishenkinen. |
Kuvanveistäjä ja muotoilija Arni Aromaa (1971) hyödyntää materiaaleinaan keramiikkaa, lasia ja puuta. Viime vuosina hän on tutkinut töissään erityisesti keramiikan ja lasin yhdistämistä polttoprosessissa.
Tekniikkoina Aromaa käyttää muotteihin valua ja prässäystä sekä suuremmissa teoksissa käsin rakentamista. Puusta valmistetut teokset ovat aiheiltaan luonnosta inspiroituneita, mutta niiden muotokieli, viimeistely ja toteutustekniikat ammentavat vahvasti Aromaan teollisen muotoilijan koulutuksesta.
Aromaa työskentelee teollisena muotoilijana omassa toimistossaan. "Taide toimii minulle vahavana inspiraationa muotoilutyössäni ja toisaalta ammennan taiteeseen muotoilun maailmasta", Aromaa kuvailee kahden näkökulman vuoropuhelua.
Aromaa on osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin ja hänen töitään on muun muassa Valtion ja Modernin taiteen museo EMMA:n kokoelmissa.
Lähde: Suomen lasimuseo
Kuvia molempien näyttelyiden esineistä julkaistaan tässä blogissa lähipäivinä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti