keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Vihreä Finlandia-vodkapullo



Vihreä versio Tapio Wirkkalan suunnittelemasta
ja Karhulan lasitehtaan valmistamasta Finlandia
-vodkan pullosta.
 
Blogin lukija lähetti kuvia kahdesta vihreästä erikokoisesta Finlandia-vodkapullosta, joka on Tapio Wirkkalan muotoilema.
Kuvan lähettäjä on saanut pullon isältään, joka oli aikanaan työkomennuksella Karhulan lasitehtaassa. Isän puheiden mukaan jostain syystä siellä oli valmistunut ehkä jonkin virheen takia joitakin kymmeniä Finlandia-pulloja vihreästä lasimassasta. Tehtaan johto oli määrännyt pullot tuhottavaksi, mutta joitakin kappaleita oli säilynyt.


 
Tarinan kanssa ristiriidassa on se, että toisessa pullossa on etiketti ja molemmissa on korkki sinettirenkaineen. Nehän lisätään pulloon vasta pullotusvaiheessa. Eli ilmeisesti ne kuitenkin on valmistettu tietoisesti, mutta mihin tarkoitukseen ? Tuollainen (myrkyn)vihreä pullo tuskin olisi lisännyt vodkan myyntiä.

Alko lanseerasi Finlandia-vodkan vuonna 1970. Pullot valmistettiin Karhulassa vuoteen 2009 asti ja sen jälkeen Virossa. Pullon muotoilukin on matkan varrella vaihtunut pariin kertaan.



 
Molempien pullojen pohjassa näkyy Karhulan lasitehtaan K-kirjan ja lisäksi isomman pullon pohjassa on vuosiluku 75.
 
Onko jollain blogin lukijalla tietoa tällaisista vihreistä Finlandia-vodkan pulloista ? Mihin ne olisivat voineet liittyä ? Ilmeisen harvinaisia ne kuitenkin ovat ?


LISÄYS:

Pitkän linjan lasiasiantuntija kertoi, että Karhulan ja Riihimäen lasitehtaat tekivät vuonna 1961 keskenään tuotealasopimuksen, jossa sovittiin muun muassa, että Karhula teki värilliset pullot eli lähinnä olut- sekä viinipullot ja Riihimäki valmisti värittömät/kirkkaat eli lähinnä viina- ja teknokemian pullot.

Tapio Wirkkala oli tehnyt Karhula-Iittalan kanssa muotoilutöistään sopimuksen, jonka mukaan hän sai tekijänpalkkion eli rojaltin yhtymän valmistamien esineiden määrän mukaan. Jos Finlandia-pullojen valmistus olisi siirretty Riihimäelle, ei palkkioita olisi kertynyt. Wirkkala saikin suunnittelemiensa pullojen valmistuksen pysymään Karhulassa.

1970-luvun valmistustekniikalla lasitehtaalla uunien värinvaihto oli työlästä ja kallista. Ilmeisesti viinanvalmistaja Alkolla on tullut yllättävä pula pulloista ja se on hyväksynyt nopean toimituksen saadakseen, että pullot valmistetaan samasta vihreästä lasimassasta, josta tehtaalla on silloin valmistettu vihreitä viinipulloja. Vihreästä lasista valmistettujen Finlandia-pullojen määrä ei ole tiedossa.

7 kommenttia:

  1. Finlandiapullon ulkoasua muutettiin 90-luvun alussa. Ko. vihreissä pulloissa on 90-luvulla käyttöön otetut korkit ja kaulus. Punainen korkki vaihtui 90-luvun alussa siniseksi.

    Pullotuksen on korkin perusteella täytynyt tapahtua 90-luvulla. Selitys 70-luvun pullopulasta ei ole looginen kuvissa esiintyviin tunnisteihin nähden.

    VastaaPoista
  2. Ainakin 1970-luvulla kotimaan myyntiin valmistetuissa oli eri värinen korkki kuin mitä Ruotsinlaivan taxfreestä ostetussa export-etiketillä varustetuissa. Alkosta ostetussa oli muistaakseni punainen ja vientiin tehdyissä sininen korkki. Se on totta, että niissä pulloissa ei korkkiin kuulunut tuollaista leveää sinettinauhaa, jossa lukee Finlandia.

    VastaaPoista
  3. Kysyisin täältäkin onko tietoa mini Finlandia pullosta jonka etiketissä porot on parittelu puuhissa itsellä tollanen pullo ja ei ole tullu missään vastaan vastaavaa et onko joskus tehty jotain varten vai onko kyseessä pilailu puteli?

    VastaaPoista
  4. Kyse on kenties testierästä. Tai jonkun työntekijän mokasta että on jäänyt lasimassa vaihtamatta. Tehtiinhän protokin ruskeana.

    VastaaPoista
  5. Kyllä pieniä koe-eriä ruskeita ja vihreitä pulloja tehtiin harkitusti 1970-luvulla ehkä innokkaimmille keräilijöille. Itselläni on niitä erikokoisina.
    Mitä tulee finlandia-pullon korkkeihin, ne vaihtuivat noin 1983 punaisista sinisiin samalla kun pullon kaula vähän suureni.

    VastaaPoista
  6. Kenellekään tietoa tollasista Karhulan lasitehtaan tekemistä finlandia vodka pulloista missä pullon kyljessä on 50v ja toises 60v jotain synttärit pulloi?

    VastaaPoista
  7. Hei..Minä sain tuollaisen vihreän pullon 1977, kun luokkamme kävi tutustumiskäynnillä Karhulan tehtaalla..Ymmärsin, että pulloja oli tyhty koemielessä juurikin ulkomaanmyyntiin..kuvaamaan metsiämme. Väri oli kuitenkin reakoinut lasiin niin, että pullot meni helposti rikki.

    VastaaPoista