tiistai 2. helmikuuta 2016

Suomen lasimuseo on taas avoinna


Lasimuseo avautuu tänään 1.2. tammikuisen huoltoseisokin jälkeen. Tällä hetkellä museossa voi tutustua perusnäyttelyyn sillä tämän vuoden ensimmäiset vaihtuvat näyttelyt avautuvat 12.2.

Suureen saliin avautuu slovakialaisen Palo Machon näyttely "…And What about You, Wind?" eli "… ja mitäpä kuuluu, tuuli?"

Palo Macho (s.1965) on yksi omaperäisimmistä slovakialaisen nykylasitaiteen edustajista ja tunnettu erityisesti innovatiivisesta lähestymistavastaan lasiin. Hän on jo pitkään työskennellyt menestyksekkäästi lasimaalauksen ja lasille maalaamisen parissa ja saavuttanut laajaa huomiota niin kotimaassaan kuin ulkomaillakin. Palo Macho on samaan aikaan sekä maalari että lasintekijä liikkuen kahden taiteenlajin - maalauksen eli vapaan ilmaisun ja lasin tekemisen – raja-alueella.
Palo Macholle työskentely lasin kanssa on sisäiseen pohdintaan perustuvaa älyllistä toimintaa yhdistettynä mestarilliseen tekniseen taitoon. Samalla hänen teoksissaan on vahvaa emotionaalista voimaa, joka haastaa meditoimaan ja ajattelemaan.

Kolmannessa kerroksessa esitellään ”Johtajan valinta – ensimmäinen ja viimeinen Suomalaisen lasin historiaa 1980-luvulle”. Suomen lasimuseon johtaja Heikki Matiskainen esittelee näyttelyn näin:

"Työni Riihimäen kaupungin museotoimenjohtajana alkoi toukokuun alussa 1983. Valmiina oli kaksi näyttelykonseptia. Toinen näistä oli DDR:ään suunnattu kiertonäyttely. Nykynäkökulmasta näyttelyn sisältö oli historiallisen tasapaksu ja luotettava. Se alkoi 1700-luvun vihreistä mahapulloista ja muusta metsälasista päättyen suomalaisten lasitehtaiden 1970- ja 1980-luvun alun tuotevalikoimaan.
Finnisches Glas 1800 bis zur Gegenwart oli ensimmäinen ulkomainen kiertonäyttelyni. Vilkas kiertonäyttelytoiminta vuodesta 1983 alkaen on johtanut verkostoitumiseen eri maissa sijaitsevien lasi- ja taideteollisuusmuseoiden sekä lasikeskusten kanssa. Tänään niistä on kiteytynyt EU-ajalle ominainen yhteistyörengas, jossa parhaimmillaan kiertonäyttelyitä suunnitellaan yhdessä."

Parvella esitellään Joonas Laakson teoksia:

"Outlooks" - Näkymiä tulevasta maailmasta
Riihimäkeläisessä Osuuskunta Lasismissa työskentelevä Joonas Laakso (s. 1980) on sekä poikkeuksellisen lahjakas lasinpuhaltaja ja -tekijä että myös lasitaiteilija, jolla on suhteellisen nuoresta iästään huolimatta erittäin omaperäisiä, tuoreita ja oivaltavia taiteellisia näkemyksiä. Vankan ammattitaitonsa ansiosta hän onnistuu erinomaisen hyvin ilmaisemaan niitä lasiteoksissaan.
Suomen lasimuseossa avautuva näyttely esittelee Laakson uusimpia töitä, jotka ovat valmistuneet viimeisen puolen vuoden aikana. Näyttelyssä on esillä mm. keramiikkaa muistuttavia eläinaiheisia pienoisveistoksia, jotka ovat mielikuvitusmaailman sankareita.Museo on avoinna klo 10 - 18, paitsi maanantaisin museo on suljettu.

Lasimuseon kahvila-ravintola on remontin vuoksi suljettuna ja se avautuu todennäköisesti maaliskuussa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti