perjantai 29. elokuuta 2014

Toinen 4H-maljakko

Tapio Wirkkalan Löytösarjan maljakko 4H-hiontakoristeella.
 
Keskisuomalainen keräilijä lähetti kuvan toisenlaisesta 4H-hinnolla koristellusta maljakosta. Eilen tässä blogissa esillä ollut maljakko on ollut tuotannossa 1930- ja 40-luvuilla. Oheisen kuvan maljakko on Tapio Wirkkalan suunnittelema Löytösarjan maljakko ja sen malli numero taitaa olla 13. Karhula-Iittalan Löytö –sarjan esineet oli 1950-luvulla suunniteltu edullisemmiksi kuin varsinaiset taidelasiesineet, eikä niitä signeerattu tehtaalla.

torstai 28. elokuuta 2014

Karhulan 4H –maljakko



Göran Hongellin muotoilema Karhulassa
valmistettu pikkumaljakko.
Göran Hongell suunnitteli Karhulan lasitehtaalle useita pikkumaljakoita, jotka olivat vaatimattoman yksinkertaisia. Ne oli tarkoitettu koristeltaviksi ostajan tilaamalla kaiverruskuviolla. 4H –järjestö näyttää olleen yksi tilaajista. Oheisessa värittömästä lasista tehdyssä maljakossa on järjestön logo kaiverrettuna lehväseppeleen keskelle; neliapila, jossa jokaisessa lehdessä on H-kirjain. Neljän H:n perustana ovat sanat Head, Hands, Heart ja Health, suomeksi Harkinta, Harjaannus, Hyvyys ja Hyvinvointi.

Yksilöllistämistä ei ole tehty lasiin kaivertamalla, vaan maljakon jalan ympäri on laitettu hopeaketju, jossa on pieni laatta esineen saajan henkilökohtaista kaiverrusta varten.


Hongellin muotoileman maljakon kyljessä
on 4H-järjestön logo lehtikranssin keskellä.


AJ on saanut maljakon 5.8.-48 maatalouskerholaisilta.
Sodan jälkeisinä puutteen vuosina tämä on ollut
varmaan ihan arvokas lahja.

keskiviikko 27. elokuuta 2014

Mitä nämä ovat ?


Tiedätkö mitä esineitä nämä ovat ?
Esineellä on korkeutta noin 20 cm ja se on täyttä lasia, joten painoakin on runsaasti. Vastaus tässä blogissa parin päivän kuluttua.

tiistai 26. elokuuta 2014

Illuusio-kaupunkijuhla Riihimäellä lauantaina 30.8.



Kulttuurifestivaali Illuusio Riihimäellä tulevana viikonloppuna.
 
Myös Riihimäen Lasinpuhaltajakerho on mukana monikulttuurisessa kaupunkijuhlassa Illuusio-festivaalissa lauantaina 30.8. Festivaali tarjoaa nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille Riihimäen Vanhalla Lasitehtaalla.

Lasinpuhaltajakerho tuo tapahtumaan nähtäväksi vanhoja valokuvia ja filmejä lasitehtailta sekä kerää Riihimäen lasiteollisuuteen liittyviä muistoja; kertoa voi niin ihmisistä, tapahtumista kuin työstä lasitehtailla. Kerho kerää tietoja myös lasitehtaan alueen asunnoista, ja tapahtumassa voikin muistella ja piirtää oman kotinsa pohjapiirroksen. Vuonna 1910 perustettu Osakeyhtiö Riihimäki ja 1937 perustettu Oy Kumela tarjosivat kaupungissa paitsi töitä myös tiiviin yhteisön asuinalueillaan.

Riihimäen lasikaupungin mainetta ylläpitää perinteinen lasinpuhallustyö kaupungin uusissa hyteissä. Illuusio-festivaalissa lasinpuhaltajamestari Jaakko Liikanen esittelee lasihyttien nuoria puhaltajia, jotka myös kertovat lyhyesti itsestään ja töistään.

Illuusio-festivaalin Internet-sivut: http://www.illuusio.info/

maanantai 25. elokuuta 2014

Kuvia Hämeenlinnan messuilta


Laatumessujen järjestämillä Hämeenlinnan antiikki-, taide- ja keräilymessuilla oli viikonloppuna hieman haikea tunnelma, kun oli tiedossa, että seuraavat messujen järjestetään toisessa paikassa. Urheilutalo Hämeenkaari on rakennuksena tullut jo elinkaarensa päähän ja sen tilalle on jo kaavoitettu asuinkerrostaloalue.

Hämeenkaaren salista oli jo nyt rajattu osa pois käytöstä ja monta tässä tapahtumassa yleensä käynyttä kauppiasta oli jäänyt pois.

Perinteisesti myös Hämeenlinnan kauppatorilla on vanhan tavaran kauppiaita sellaisina lauantaipäivinä, kun kaupungissa on antiikkimessut. Tällä kertaa myös torilla oli tavanomaista vähemmän kauppiaita, vaikka sää oli ihan hyvä.


Hämeenlinnan kauppatorilla oli melko vähän kauppiaita lauantaina.


Huippuesineitä toripöydällä.





 

Mistralin osasto oli heti sisäänkäynnin vieressä.
 


Näyte Mistralin esineistä.





Aulikki ja Juhani Teron osastoa etualalla.


Oiva Toikan Flora-sarjan grogilaseja.


Björn Weckstömin muotoilemia Everest-laseja,
jotka on valmistettu Nuutajärvellä. 


Oiva Toikan Fullmoon-laseja Nuutajärveltä.







Pentti Sarpanevan muotoilemia esineitä, joissa on yhdistetty lasia ja pronssia.
Lasiosat on tehty Kumelassa. Taustalla Heikki Orvolan Vulcano.


Monenlaisia tarjoilumaljoja.


Sinisenturkoosi Toikan Flora-malja.


Keltaisen Okkolinin Majakan takana
Kerttu Nurmisen kastemalja.


Lempäälän Antiikin osastolla katseenvangitsijana
sininen Nanny Stillin Koru.



Antiikki Mainin ja Velin osaston esineitä.



Samalta osastolta vielä nämäkin esineet.


Arvo Leppäsen Aarreaitan osastoa.


Ars Julikan osastoa.

Hämeenlinnan Postimerkkikerhon Vanhaa Hämeenlinna -aiheinen
postikorttinäyttely kiinnosti muitakin paikkakuntalaisia.



On Hämeenlinnan tori ja sen ympäristö
muuttuneet jonkin verran 50 vuodessa.


Hämeenkaaren katonrajassa roikkuvat todisteet
Tarmo Volleyn ja HPK:n menestyksistä.




Hopeaesineiden arvot ovat laskeneet.



perjantai 22. elokuuta 2014

Uutta taidelasia Huomenta Suomessa

 
Oheiset kuvat ovat kaikki kuvaruutukaappauskuvia MTV Katsomon tallenteista.


Vasemmalla lasitaiteilija Ella Varvio ja oikealla Sini Majuri.
 
Torstaina 21.8. esiteltiin MTV:n aamuohjelmassa kahden nuoren lasimuotoilijan töitä. Sini Majuri ja Ella Varvio ovat valmistaneet Tulintu-näyttelyn, joka on parhaillaan esillä Helsingin Uudenmaankadulla Galleria 6-Kuudessa. Eva Kelan toimittamissa kahdessa osuudessa tutustutaan ensin näyttelyyn tekijöiden opastuksella ja toisessa osuudessa Kela tutustuu lasinpuhallukseen lasistudio Verstakossa Riihimäellä.

Ella Varvion suunnittelemia esineitä.

Majuri ja Varvio ovat yhdistäneet kiinnostuksensa sarjakuvan piirtämiseen ja kuvittamiseen sekä lasitaiteeseen toteuttamalla kumpikin omat tarinansa lasiesineiden muodossa. Jokainen esine on yksi kohtaus tarinasta, jotka kumpikin ovat tulkintoja vanhasta slaavilaisesta Tulilintu-kansansadusta.

Ella Varvion prinssi Ivan.
 
Lasitaiteilija Ella Varvion sarjassa seikkailee prinssi Ivan nyky-Venäjän homofobiassa ja Sini Majurin tarinassa Tulilintu luovuttaa höyheniä naiselle, joka pukeuduttuaan niihin lähtee itsekin lentämään.
 

Sini Majurin Tulilintu.
 
Sini Majurin muotoilemia esineitä.
 
Toisessa osuudessa seurataan Verstakon lasihytissä kuinka mestaripuhaltaja Kari Alakoski valmistaa Varvion ja Majurin suunnitteleman taidelasiesineen graal-tekniikalla. Osuuden lopussa toimittaja Eva Kela pääsee kokeilemaan lasinpuhallusta.

 
Lasinpuhaltaja Kari Alakoski työssään.
 
Toimittaja Eva kela haastattelee Kari Alakoskea.
 
Torstaina 21.8.  klo 6:50 lähetetty osuus "Lasitaiteen ja sarjakuvan kohtaaminen" on katsottavissa MTV Katsomossa: http://www.katsomo.fi/?progId=380048

Torstaina 21.8.  klo 8:50 lähetetty osuus "Lasinpuhaltajan opissa" on katsottavissa MTV Katsomossa: http://www.katsomo.fi/?progId=380050