perjantai 28. tammikuuta 2011

Lasipäivä Riihimäellä 29.1.


Suomen Lasimuseon Ystävät ry järjestää perinteisen Lasipäivän Lasimuseossa Riihimäellä lauantaina 29.1. Vaihtuvien näyttelyiden sali on silloin täynnä myytäviä vanhoja lasiesineitä ja klo 13 pidetään huutokauppa, jossa on myytävänä pelkästään laadukkaita esineitä. Näyttelyluettelo on nähtävänä SLMY:N nettisivuilla osoitteessa http://www.suomenlasimueonystävät.fi/.
Tarjolla on myös lasiesineiden tunnistuspalvelua ja samalla voi tutustua myös lasimuseon perusnäyttelyyn.

Kuvallinen huutokauppaluettelo on ladattavissa pdf-tiedostona osoitteesta http://www.suomenlasimuseonystavat.fi/

Helanderilla vuoden ensimmäinen huutokauppa


Tämän vuoden ensimmäinen iso antiikkihuutokauppa pidetään Helanderin huutokauppahuoneella lauantaina 29.1. Huutokauppa on tällä kertaa yksipäiväinen. Myyntikohteiden kuvat ovat nähtävillä netissä osoitteessa http://www.helander.com/ ja netissä voi myös tehdä ennakkotarjouksen. Esillä on 629 kuvaa ja sen lisäksi myytävänä on neljäsataa kohdetta, joihin voi tutustua huutokauppatalo Helanderin tiloissa Helsingin Hämeentiellä. Tällä kertaa myytävä ei kuitenkaan ole kovin paljoa vanhoja lasiesineitä kuvallisten kohteiden joukossa.

Huutokaupan pitäjien nettiosoitteet löytyvät tämän blogin ”Lasinkeräilijän linkit” –välilehdestä. Huutokauppojen ajankohdat löytyvät tämän blogin ”Lasinkeräilijän kalenteri” –välilehdestä.



torstai 20. tammikuuta 2011

Turun VPK-talon pakkasmarkkinat

Turun vanha VPK-talo tarjosi näyttävät, muttei ehkä kaikkein toimivimmat puitteet Antemar Trading`in kaksipäiväisille antiikkimessuille 8.-9.1. Myyntiosastoja oli kolmessa kerroksessa ja myyjiä oli eri puolilta Etelä-Suomea. Antemarin messukalenteri on nyt lyhyempi kuin vielä pari vuotta aikaisemmin. Tänä vuonna järjestetään neljät messut, jotka löytyvät tämän blogin ”lasinkeräilijän kalenteri” –välilehdestä.


Parinkymmenen asteen pakkasesta huolimatta innokkaimmat jonottivat messujen alkamista lauantaina 8.1. Turun VPK-talon pihalla.

Tarjolla oli muun muassa upea setti vaalean sinisiä hiottuja Kumelan laseja, hintapyyntä 20 euroa kappale.

Turun vanhassa VPK-talossa järjesttäviin tilaisuuksiin kannattaa mennä jo pelkästään ihailemaan rakennuksen interiöörejä.



Lasinkeräilijän vuosi alkoi Kaapelitehtaalla

Laatumessujen järjestämät kaksipäiväiset Antiikki-, taide ja keräilymessut olivat Etelä-Suomessa vuoden ensimmäinen vanhan tavaran myyntitapahtuma 8.-9. tammikuuta. Esillä oli runsaasti myös vanhoja lasiesineitä. Hienoja okkolineja oli muuan muassa turkulaisen Old Timesin ja loppilaisen Ajan Muiston osastoilla.

Satu ja Veikkko Helppi Ajan Muisto Oy:n osastolla.

Harvinainen vihreä Lumpeekukka oli mukana Ajan Muiston messuosastolla.


Kaapelitehtaalla oli kaikki myyntipaikat käytössä ja vanhojen lasiesineiden lisäksi myytävän oli muutakin vanhaa esineistöä.

Teemu Anttila esitteli Tolkontiikin osastolla muun muassa Kaj Franckin lasitaidetta.
Laatumessut järjestää huhtikuun puolivälissä Antiikki-, taide- ja keräilymessut Hämeenlinnassa. Katso tarkemmat tiedot tämän blogin "lasinkeräilijän kalenteri" -välilehdestä.

keskiviikko 19. tammikuuta 2011

Lasinkeräilijän Blogi on avattu

Lasinkeräilijän blogin tarkoitus on olla yhdistävä tekijä kaikkien vanhoista lasiesineistä kiinnostuneiden kesken. Blogissa on vaihtuvia, ajankohtaisia artikkeleita vanhojen lasiesineiden harrastajia kiinnostavista aiheista. Tiedon etsimistä helpottamaan blogiin on koottu linkkilistat aihealueittain. Blogista löytyy myös kattava tapahtumakalenteri, johon kootaan tiedot alan myyntitapahtumista ja näyttelyistä.

Mitään tarkkaa vuosimäärää ei aseteta sanalle ”vanha”. Useinhan ihminen mieltää vanhaksi esineen, joka vanhempi kuin hän itse tai joka on tuttu omilta lapsuusvuosilta. Blogin sisältö kuitenkin keskittyy suomalaisen lasiteollisuuden 1900-luvun tuotteisiin, päähuomion ollessa vuosien 1920 – 1980 välisen ajan esineissä.

Vanhoista lasiesineistä kiinnostuneet henkilöt voivat olla keräilijöitä tai he muuten arvostavat vanhoja esineitä. Usein kiinnostus herää, kun perii tai muuten saa haltuunsa vanhan esineen. Jotkut kiinnostuvat vanhoista esineistä kotinsa sisustamisen kautta. Monille vanhat lasi-esineet voivat olla myös sijoituskohde.

Vanha lasiesine voi olla hyvä sijoituskohde vain jos osaa ostaa sen ”oikeaan” hintaan.  Vanhoilla esineillä ei voi olla yhtä ja oikeaa ns. apteekin hintaa, vaan jokainen esine on yksilö, jossa on vuosien saatossa kertynyttä patinaa ja usein myös joitain vikoja. Riippuu lisäksi kyseisen myyjän ja kyseisen ostajan sen hetkisestä tilanteesta mille tasolle hinta asettuu juuri sillä hetkellä kun kauppaa ollaan tekemässä. Mutta jos hinta on lähellä kyseisen ajankohdan yleistä vastaavien esineiden hintaa, niin vuosien saatossa vanhaan tavaraan sijoitettu pääoma kasvaa enemmän korkoa kuin vastaava rahasumma pankkitilillä. Sijoitus on tietysti parempi, jos pääsee hankkimaan esineen ajankohdan hintatasoa edullisemmin. Tämän vuoksi onkin erittäin tärkeää, että ennen hankintojen tekemistä hankkii tietoa vanhoista esineistä ja niiden hintatasosta. Lasinkeräilijän blogi pyrkii osaltaan helpottamaan tällaisen tietouden leviämistä.

Blogin pääasiallinen näkökulma on vanhojen lasiesineiden keräilijän tai ihailijan näkökulma, mutta se palvelee myös muita alan toimijoita, esimerkiksi vanhojen lasiesineiden kauppiaita. Myös taideteollisuuden ja kulttuurihistorian sekä museoalan harrastajat toivottavasti löytävät blogin kautta hyödyllistä informaatiota. Blogin toivotaan tuovan uusia kontakteja kaikille vanhojen lasiesineiden ystäville. Tavoitteena on saavuttaa mahdollisimman laaja kirjo vanhojen lasiesineiden ystäviä.

Blogia ylläpitää Vanhojen lasiesineiden keräilijät ry. Yhdistys ottaa vastaan raha- ja esinelahjoituksia toimintansa tukemiseksi.