maanantai 4. toukokuuta 2015

Runsaasti lasia Antiikki ja design –lehdessä

1950-60 –lukujen vaihteen suomalaisia maljakoita. 
Kuva Antiikki ja design –lehden numerosta 4/2015.

Focusmedian julkaiseman Antiikki- ja design –lehden toukokuun numerossa 4/2015 on monta sivua kuvia ja asiaa lasiesineistä. Antti Kaijalaisen ja Irene Wichmanin neljän aukeaman artikkeli on otsikoitu: Maljakko kuuluu juhlaan. Kristiina Hemmingin suurikokoiset kuvat maljakoista ovat upeita.

Lasiin vangittu kauneus oli Gunnel Nymanin vuoden 
2009 näyttelyn otsikko Suomen lasimuseossa. 
Tämä herkkä kuva vahvistaa tuon huomion. 
Kuva Antiikki ja design –lehden numerosta 4/2015.


Useimmat taidelasimaljakot eivät kaipaa vettä ja kukkia sisälleen, vaan ne toimivat katseenvangitsijoina sellaisenaan. Monet lasinkeräilijät pitävätkin kukat vähän arkisemmissa maljakoissa, joissa ne ovat enemmän esillä, kun astia ei vie katsojan huomiota. Käytössä maljakoihin myös usein tulee samentumaa ja pahimmillaan lasisairautta, siksi arvokkaammat astiat pidetäänkin erossa vedestä.

1930-luvun ruskeita maljakoita. 
Kuva Antiikki ja design –lehden numerosta 4/2015.


Lehdessä on myös kolmen aukeaman juttu lasistoista. Harvalla on käytössään sellaista lasistoa, jossa on eri lasi jokaiselle erilaiselle juomatyypille. Lasi kehystää juoman –artikkelissa esitellään Nuutajärven Antica –lasisto, jossa on 11 erilaista lasia. Pelkästään kuuden ihmisen tarpeisiin tarvittaisiin siis 66 lasia, mikä vaatii runsaasti säilytystilaa. Vertaus suutarin lasten kenkiin tuntuu tutulta, kun miettii millaisista laseista lasinkeräilijöiden kotona juomat usein nautitaan. Sama ilmiö on tullut esiin lukiessa vanhoja tekstejä Iittalan lasitehtaan henkilökuntalehden 1940-luvun numeroista, joissa käy ilmi millaiset lasit olivat käytössä lasitehtaan työntekijöillä kotonaan.

Nuutajärven lasin Antica-sarja oli tuotannossa 1911 – 1969, 
todellinen klassikko siis. 
Kuva Antiikki ja design –lehden numerosta 4/2015.


Lehdessä on monta sellaista lasiin liittymätöntä juttua, jotka varmaan kuitenkin kiinnostavat myös lasin harrastajia, esimerkiksi jutut vanhoista suomalaisista julisteista, Kalevan Korun moderneista esineistä ja Gustavsbergin Argenta-sarjan esineistä.

Vastaus löytyy lehden loppupuolelta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti