lauantai 12. toukokuuta 2012

Runar Engblom – unohdettu monitaituri


Runar Engblom on melko huonosti tunnettu suomalainen lasimuotoilija, vaikka hänen tuotantonsa ei ollut ihan suppea. Silloin tällöin hänen esineitään on kuitenkin myytävänä alan liikkeissä.

Vuonna 1908 syntynyt Engblom opiskeli taideteollisessa oppilaitoksessa huonekalujen suunnittelua 1925-1929 ja Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa maalausta 1933-1936. Sen jälkeen hänellä oli yhteinen ateljee Tove Janssonin ja parin muun opiskelutoverinsa kanssa. Enblom teki 1930-luvulla huonekalusuunnittelijan töitä mm. Askolle ja Bomanille. Hänen töitään on runsaasti esillä Suomen osastolla Pariisin maailmanäyttelyssä 1937 ja New Yorkin maailmannäyttelyssä 1939.

  
Kuvat on kirjasta Applied Art In Finland, joka
valmistettiin New Yorkin maailmannäyttelyyn 1939.
Oman taiteellisen työnsä ohessa Runar Engblom toimi opettajana 1930-luvulta alkaen vuoteen 1964. Engblomilla oli suuri merkitys tulevien muotoilijasukupolvien kasvattajana ja opettajana. Näiden vuosien aikana koulutuksensa sai se muotoilijoiden joukko joka 1950-luvulla nosti suomalaisen design´in maailmanmaineeseen.

Samaan aikaan Engblom suunnitteli huonekaluja ja sisustuksia useisiin Helsingin julkisiin rakennuksiin, mm. Helsingin yliopiston Metsätalon kirjaston, Helsingin Pääpostitalon, ravintola Tullinpuomin sisustukset ja hotelli Vaakunan huonekalut.

1940-luvun lopulla Engblom alkoi suunnitella lasiesineitä Kumela Oy:lle. Hän suunnitteli mm. ruskeasta lasista tehdyn esinekokoelman, josta tuli hieno, mutta liian moderni Kumelan valikoimaan. Silti hän suunnitteli muita esineitä samalle tehtaalle 1950-luvun alussa.  Myöhemmin hän suunnitteli myös Riihimäen lasille ja Karhulan lasitehtaalle. Lisäksi hän suunnitteli kirkkohopeita ja –tekstiilejä eri seurakunnille.


Engblom kuoli vuonna 1965 ja hänen muistonäyttelynsä järjestettiin Amos Andersonin taidemuseossa 1967.

Runar Engblomin Riihimen lasille suunnittelemia esineitä.
Musta pullo on samaa lasimassaa, josta on tehty
Erkkitapio Siiroisen Sesi-sarjan esineet.

Nämäkin maljakot on valmistanut Riihimäen lasi 1950-luvulla.

Lähteet:
www.wikipedia.org
www.designforum.fi
Oy Kumela – lasimaalaamosta tehtaaksi, toim. Kaisa Koivisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti