torstai 1. maaliskuuta 2012

Lasiset kynttilänjalat keräilykohteena

Kynttilänjalat ovat myös oivallinen kohde aloittelevalle lasiesineiden keräilijälle. Alkuun pääsee pienillä summilla ja valikoimaa riittää. Kynttilänjaloille ei ainakaan alkuvaiheessa tarvita vitriinikaappia, vaan niitä voi pitää näkyvillä ja aktiivisessa käytössä ikkunalaudalla, pöydällä, kirjahyllyssä, kaapin päällä, jne. Kynttilänjaloissakin voi erikoistua tietyn tehtaan valmistamiin, tietyn aikakauden esineisiin tai tietyn suunnittelijan teoksiin. Monista kynttilänjaloista on valmistettu eri värisiä tai eri kokoisia versioita, joten variaatioita riittää kerättäväksi. Kynttilänjaloista tunnetuimpia takavuosien keräilykohteita olivat Timo Sarpanevan suunnittelemat Festivo-kynttilänjalat. Kun jostain esineestä tulee kovin paljon ostettu joka kodin koriste-esine, niin samalla se kärsii inflaation taideteollisena keräilykohteena. Näin on käynyt Festivo-kynttilänjalkojen lisäksi esimerkiksi Aalto-maljakoille ja Mariskooleille.

Göran Hongellin muotoilemasta Säde-sarjan kynttilänjalasta on Karhulan lasi valmistanut monta eri väriversiota, tässä osa. Näitä saa kirpputoreilta halvimmillaan muutamalla eurolla.

Riihimäen kaksihaaraista jugend-kynttilänjalkaa on valmistettu todella monen eri värisestä lasimassasta.

Jugend-kynttilänjalasta on tehty myös kolmihaarainen versio, josta myös on valmistettu eri värisiä kappaleita. Samaan sarjaan kuuluu myös kynttilänjalka, jossa on rengas, johon voi pujottaa etusormen ja tällöin voi kulkea kynttilänvalossa. Tämä on ajalta ennen taskulamppuja.

Nämäkin suomalaiset kynttilänjalat on kirpputorilta ostettu. Monet ovat luopuneet vanhanaikaisiksi koetuista kauniista käyttöesineistä ja ehkä tilalle on ostettu erivärisiä tuikkukynttiläkuppeja.

5 kommenttia:

 1. milloin ovat Riihimäen kaksi haaraiset kynttilän jalat valmistettu. Olen kuullut jostain, että olis valmistettu 1952 liittyis jotenki olumpialaisiin. Itse olen nähnyt tuollaisen vihreän 1954 tammikuussa.Minusta se oli hienoin esine mitä olin siihen mennessä nähnyt. Olin silloin 7v. Terveisin Seija mummeli

  VastaaPoista
 2. Kaksihaaraiset kynttilänjalat löytyvät jo Riihimäen kotelopakkausluettelosta vuodelta 1938 (http://digi.lib.helsinki.fi/pienpainate/secure/showPage.html?conversationId=1&action=entryPage&id=345305)
  Niitä on kyllä valmistettu ihan 50-luvulle asti, mutteivät varmaan liity mitenkään olympialaisiin.

  VastaaPoista
 3. Hei!

  Tiedätkö mitä kaikkia värejä kaksihaaraisesta kynttilänjalasta löytyy? Olen löytänyt kirkkaan, vihreän, roosan, mustan, savun värisen ja tumman violetin. Sininen on ollut pitkään etsinnässä, mutta ei tahdo löytyä.

  VastaaPoista
 4. Moi.

  Ostin just kirppikseltä tuollaisen kynttelikön, joka sinulla on alimmaisessa kuvassa keskellä, minun on tosin kirkas, missä nuo on tehty, ja milloin?

  VastaaPoista
 5. Minkähän arvoinen tuo kolmihaarainen mahtaa olla? Omistan sellaisen oranssin/ruskean..

  VastaaPoista