keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Art nouveau aikansa peilinä

Ylen Teema kanava esittää BBC:n tuottaman kolmiosaisen sarjan, jossa perehdytään Stephen Smithin opastuksella ensimmäiseen kansainväliseen moderniin tyylisuuntaan, jolla on monta nimeä. Taidehistoriallisesti se tunnetaan kuitenkin nimellä art nouveau. Saksalaisessa kulttuurissa puhutaan jugend-tyylistä ja Isossa Britanniassa vaikutti samaan aikaan Arts and Crafts –nimellä tunnettu taideteollisuuden uudistusliike. Täysin ei edellisten koulukuntien väleille voi laittaa yhtäläisyysmerkkejä.

Ensimmäisessä jaksossa esiteltiin kuinka 1890-luvulla syntynyt art nouveau -tyylisuunta vaikutti etenkin arkkitehtuurissa ja taideteollisessa muotoilussa aina ensimmäisen maailmansodan alkuun. Lasitaiteilijoista olivat esillä mm. Émile Gallé ja René Lalique.
 
Ohjelman toimittaja Stephen Smith. Kuvaruutukaappaus: www.yle.fi
 
Toinen jakso esitettiin ensimmäisen kerran 14.1. ja toisen kerran torstaina 16.1. klo 19:00. Jaksossa Stephen Smith tutustuu art nouveau-tyylisuunnan perintöön Britanniassa ja nostaa taitelijoista esille mm. kirjankuvittaja Aubrey Beardsleyn ja kauppias Arthur Libertyn.

Kolmas jakso esitetään 21.1. ja 23.1. Yle Teemalla ja siinä kerrotaan kuinka Tonavan rannoilla taiteilijat koettivat päästä irti tyylisuuntauksen prameasta koristeellisuudesta ja ryhtyivät ymppäämään teoksiinsa yhteiskunnallista sanomaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti