sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Vanhoja lasisia valaisimia

Suomalaisilla lasitehtailla oli 1930- ja 40-luvuilla pitkälle menevää yhteistyötä, osin voidaan käyttää termiä kartelli. Tehtaiden kannattavuus oli parempi kun ei tarvinnut kilpailla keskenään. Ulkomaista kilpailu ei ollut, siitä pitivät huolen tuontirajoitukset ja tullimaksut. Niinpä yhtiöt markkinoivat tuotteitaan yhteisilmoituksin. Yhteistyö hoidettiin lasitehtaitten yhteisen myyntikeskuksen kautta. 
Tämä ilmoitus on julkaistu Kotilieden numerossa 20 lokakuussa 1931. Yhteisilmoituksen takana ovat Riihimäen - Kauklahden, Karhulan – Iittalan, Viialan ja Nuutajärven lasitehtaat.
  
Kotilieden numerossa 21 marraskuussa 1931 on mainittu nimeltä vain Riihimäen ja Karhulan lasitehtaat. Kuvassa on kaksi hienoa art deco –tyylistä lasivalaisinta.
 
 
 

 
Koska Taito Oy ei valmistanut valaisintensa lasiosia itse, niin se myöskään kuulunut lasitehtaitten myyntikeskukseen. Taito Oy:n valaisinten lasiosat valmistettiin Kauklahden lasitehtaassa vuoteen 1951 ja sen jälkeen Riihimäen Lasissa, joka integroi Kauklahden itseensä. Oheinen mainos on julkaistu Suomen Sähkölaitosyhdistyksen julkaiseman Sähköviesti –lehden numerossa 3/1951.
 
Samassa Sähköviestin numerossa on julkaistu myös nämä Idmanin ja Karhula-Iittalan mainokset.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti