lauantai 12. tammikuuta 2013

Kaapelitehtaalla käynnissä vilkkaat antiikkimessut

Laatumessujen järjestämien Helsingin antiikki-, taide- ja keräilymessujen avautumista odotti jo aamukymmeneltä joukko innokkaita jonoksi asti. Ensimmäisten tuntien aikana tapahtumaan riitti tulijoita tasaisena virtana. Ulos kannettujen kassien määrän perusteella voi sanoa, että kauppa kävi. Tänä vuonna seuraava messutapahtuma pääkaupunkiseudulla on tämän hetken tietojen mukaan vasta syksyllä. Maaliskuista Kirkkonummen messutapahtumaakaan ei tänä vuonna järjestetä. Järvenpäässä ja Hyvinkäällä kuitenkin on perinteisen messukalenterin mukaiset tapahtumat kevään aikana. Kaapelitehtaan messut jatkuvat huomenna sunnuntaina klo 10 – 16.


Topiquen laadukasta valikoimaa.Ruskea kulmikas lasiesine on Toini Muonan muotoilema. Keraamikkona paremmin tunnettu Muona suunnitteli myös jonkin verran lasiesineitä, mutta niiden tuotantomäärät olivat ilmeisesti melko pienet, koska esineitä näkee aika harvoin markkinoilla.Tässä on lisää Topiquen esineitä.Tapio Wirkkalan muotoilemaa valettua kristallia.
Esineen luettelonumero on 3371 ja sitä valmistettiin 1954-1956.Kuhinaa Aarreaitan myyntipöydän edessä.Aarreaitalla oli myynnissä mm. isokokoinen Göran Hongellin suunnittelema kristallimalja. Tunnistaako joku kuvan esittämän teollisuuslaitoksen ?Ilmeisesti edellisen kuvan teollisuuslaitos esittää maljan saajan työuraa ja tässä näkyvät kuvat edustavat hänen harrastuksiaan; takana on purjevene ja edessä on koira metsällä.Helena Tynellin muotoilemia esineitä Ars Julikan osastolla.Myös Antiikki Maini ja Velin osastolla oli myös Tynellin Metsä. Nämä valetusta lasista valmistetut esineet ovat yksilöllisiä värien jakautuman osalta ja niitä on valmistettu ainakin kolmea eri kokoa.Tyylikäs asetelma Kaisa ja Kari Niklanderin osastolla.Yleiskuva Valssaamo-salista.Etualalla sininen Arttu Brummerin pienempi luumu ja
sen takana Erkkitapio Siiroisen Hankkija-maljan pienempi versio.Tmi Tuomo Oinosen osastoa.
Yleisöä oli liikkeellä mukavasti Kaapelitehtaalla.
Etualalla Ajan Muiston osasto.Ajan Muiston osastolla oli tällainen olympiamalja. Onkohan se tehty Helsinkiin vuodeksi 1940 suunniteltuja kisoja varten vai vuoden 1952 kisoihin ? Onko malja Karhulan vai Riihimäen mallistoa ?

Samalta pöydältä löytyi myös kaksi Saara Hopean Pantterimaljakkoa.Ajan Muiston valikoimassa oli myös kaksi Mannerheimia:
suurmieslasi ja rintapatsas.Tällaisen Aimo Okkolinin viivahiotun kääntömaljakon kuva on Suomen lasimuseon Okkolinista julkaiseman kirjan esineluettelon kohdassa ”uniikkiesineet”. Niitä on kuitenkin jonkin verran markkinoilla, joten ihan uniikista esineestä ei ole kysymys.
Purppura Antiikin osastoa.Purppura Antiikin pöydän ylemmällä tasolla
 oli paljon mielenkiintoisia lasiesineitä.Marko Suomisen myyntipöydällä oli mm. keramiikka ja lasiesineitä.Nanny Still´in Harlekiini –sarjan lasiesineille on runsaasti kysyntää,
 tästä voi täydentää kokoelmaa.Osa Tmi Patinan lasiesinevalikoimasta.Tolkontiikin myyntihyllyssä oli mm. tällainen Gunnel Nymanin muotoilema lasiesine,
 jossa on Aimo Okkolinin signeeraama hiontakuvio.Nämä esineet olivat samassa hyllykössä.Tolkontiikin pöydällä taaempana on Riihimäen lasin valmistama
 uniikki Aimo Okkolinin lasimalja tai –lautanen.Harvemmin näitä näkee: Helena Tynellin muotoilema valaisin
ruotsalaiselle Flygsforsin tehtaalle. Tämä löytyi Timö Rönkän osastolta.Design Helena Tynell handmade in Sweden by Flygsfors.1 kommentti:

  1. Moi
    Hei mistä löytää tuo Topiquen yhteystiedot. Jäi yksi esine kaivelemaan noista vanhoista kuvista. Ajattelin kysyä josko se olisi vielä jossain olemassa.
    nimim: Nuutajärvi

    VastaaPoista