maanantai 22. tammikuuta 2024

Uusia Muumi-laseja Iittalan lasitehtaalta

 

Iittalan lasitehtaassa valmistettuja Lumottu metsä -sarjan Muumi-laseja. Kuva: www.moomin.com


Uusi lasiastiasto, Lumottu metsä, valmistetaan Suomessa, Iittalan lasitehtaalla modernein ja perinteisin menetelmin. Astiaston kaatimet ovat käsityönä suupuhallettua lasia. Kohokuvioissa nähdään tuttuja muumiystäviä, jotka kutsuvat piilosille lumottuun metsään. Astiat tulevat saataville globaalisti 1.2.2024 alkaen.

Lumottu metsä -astiasto on valmistettu Hämeenlinnassa sijaitsevalla, maailmanlaajuisesti arvostetulla Iittalan lasitehtaalla, joka on Suomen ainoa ja Pohjoismaiden suurin käyttölasia valmistava tehdas.

Iittalan lasitehtaan merkitys suomalaisen lasinvalmistuksen yli kolmesataavuotisten perinteiden vaalijana ja innovoijana sai viime vuoden lopulla ansaittua tunnustusta, kun Unesco liitti käsityönä valmistettuun lasiin liittyvän tiedon, tekniikat ja taidon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Hakemusta oli laatimassa Suomi ja viisi muuta Euroopan maata.

Nykyisin tehtaan omistaa Fiskars Group, jonka brändeihin myös Moomin Arabia kuuluu.

Kuva: www.moomin.com

Moomin Arabian kaikkien aikojen ensimmäinen lasiastiasto on saanut inspiraatiota Tove Janssonin taianomaisesta ja seikkailujentäyteisestä Taikurin hattu -romaanista (1948). Janssonin teokseen piirtämistä kuvituksista löytyy runsaasti mielikuvituksellisia kasvi- ja luontoaiheita, jotka tarjosivat täydellisen lähtökohdan astioiden kohokuvioille.

Jokainen astia on koristeltu kauniilla yksityiskohdilla ja tekstuureilla, joihin on vangittu lumotun metsän taikaa ja leikkisyyttä. Muumipeikko, Niiskuneiti, Pikku Myy ja Nuuskamuikkunen kutsuvat mukaan piilosille metsän siimekseen. Lehtien, kukkien, varpujen ja sammalten keskellä arki kaikkoaa ja utelias mieli löytää kaikenlaista taianomaista.

Astiastoon kuuluvat kohokuvioitu juomalasi, kulho, lautanen ja kaadin, jotka Moomin Arabian oma design-tiimi on suunnitellut tiiviissä yhteistyössä Iittalan lasitehtaan käsityöläisten ja ammattilaisten kanssa.

Kuva: www.moomin.com

Astioita koristavat muumihahmojen lisäksi luonnon muodoista ja tekstuureista tyylitellyt kohokuviot. Astiaston valmistusprosessi on monella tapaa ainutlaatuinen lasiosaamisen taidonnäyte, sillä epäsymmetristen ja pinnaltaan tasaisen kirkkaiden muotojen toistaminen täysin identtisinä jokaisessa astiassa on erittäin haastavaa – olipa kyseessä koneita hyödyntävä tekniikka tai käsityö.

Esimerkiksi juomalasien ja kulhojen kohdalla näin monimutkaiset kuviot valmistetaan Iittalan tehtaalla ensimmäistä kertaa koneellisesti. Vaikka koneelta odottaisi täydellisyyttä, sen saavuttaminen on todellisuudessa äärimmäisen haastavaa, ja pienet epätäydellisyydet sallitaan. Se tekee jokaisesta juomalasista ja kulhosta tavallaan ainutlaatuisen.

Astiaston lautaset valmistetaan mekaanisella puristustekniikalla, joka on kenties hieman vähemmän haastava, muttei sen yksinkertaisempi. Jokainen tuote käy läpi valmistusprosessin aikana useita, tehtaan tiukkojen laatukriteerien mukaan arvioitavia tarkastuksia.

Kuva: www.moomin.com

Myös perinteistä käsityötä on mukana: kaatimet valmistetaan suupuhaltamalla. Jokainen lasinpuhaltaja tuo prosessiin oman tekniikan ja tyylin, ja näin jokainen kaadin saa uniikit piirteensä jo prosessin alkuvaiheessa. Lopullinen tuote on kuitenkin aina kokonaisen tiimin saumattoman yhteistyön tulosta. Kokonaisuudessaan yhden kaatimen valmistamiseen lasitehtaalla tarvitaan viisi työntekijää ja noin kuusi työtuntia.

Vuoropuhelu Iittalan tehtaan työntekijöiden kanssa oli tiivistä, tärkeää ja hedelmällistä. Lopuksi oli todella kiehtovaa nähdä tarinoiden heräävän henkiin tulikuumasta lasimassasta lasinpuhaltajien käsittelyssä,” sanoo Tickle.

Lumottu metsä -lasiastiasto tulee saataville globaalisti 1.2.2024. Juomalasi, kulho ja lautanen tulevat myyntiin Muumi verkkokauppaan ja -liikkeisiin, Moomin Arabian verkkokauppaan sekä Iittalan myymälöihin ja verkkokauppaan iittala.com, ja laajasti jälleenmyyjille. Kaadin on saatavilla vain Moomin Arabian ja Iittalan myyntikanavista.

Lähde: https://www.moomin.com/fi/blogi/moomin-arabia-lasiastiasto/#5b07493e

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti