maanantai 11. marraskuuta 2024

Lasiesineitä Turengin huutokaupassa

 

Alvar Aallon Savoy-maljakon "Bumerangi-versio". Sen lasimassaa on tutkittu röntgenfluoresenssispektrometrin (XRF) avulla ja todettu, että se on valmistettu Iittalassa 1950-luvun alussa Iittalassa, jolloin Ahlström siirsi taidelasiesineiden valmistuksen Karhulan lasitehtaalta Iittalaan.

Tämän blogin aloittaessa tammikuussa 2011 toimi Suomessa neljä valtakunnallista huutokauppataloa, joilla oli kuvalliset huutokauppaluettelot netissä: Bukowskis, Hagelstam ja Helander Helsingissä ja Annmaris Tampereella. Silloin kaikki huutokaupat olivat vasarahuutokauppoja, joihin saattoi jättää ennakkotarjouksia netissä.

Nanny Stillin muotoilema Viipale, joka on valmistettu aleksadriittilasista eli se vaihtaa väriä neodyymin tapaan.

Kuluneen 13 vuoden aikana tilanne on muuttunut merkittävästi. Syyskuussa 2021 Bukowskis aloitti Market -nimellä online-nettihuutokaupat (https://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2011/09/bukowskin-nettihuutokauppa-leviaa.html) myöhemmin Bukowskis lopetti vasarahuutokaupat Suomessa kokonaan ja nykyään firma toimii nettihuutokauppana ilman erillistä Market-nimeä.

Edellisen kuvan esine toisessa valaistuksessa.

Hagelstam ja Helander järjestävät edelleen vasarahuutokauppoja, mutta enemmistö asiakkaista osallistuu netin tai ennakkotarjousten kautta.

Stockholms Auktionsverk aloitti Suomessa lokakuussa 2017 (https://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2017/10/lauritz-stockholms-auktionsverk.html)

Vasemmalla puumuottiin tehty Helena Tynellin 4/4-kokoinen Aurinkopullo, jossa on korkea kaula ilman laattaa. Oikella on Aimo Okkolinin uniikki kristalliesine, joka on ollut Riihimäen Lasin toimitusjohtaja Antti Kolehmainen työpöydällä.

Annmaris Auctions keskittyy nykyään vain tuotevalikoiman kalleimpiin esineisiin, pääasiassa valaisimiin ja huonekaluihin. Osan huutokaupoista se järjestää yhteiskumppaninsa kanssa Ranskassa.

Vasemmalla Nanny Stillin väriä vaihtava lasiveistos.

Uudempia tulokkaita on useampi, joista mainittakoon tässä kolme: Ekman, jolla on Tampereen lisäksi sivutoimipisteet Vantaalla ja Turussa sekä Salon Huutokauppatalo, joka toimii nykyään nimellä Scandiauction ja Huutokauppakeskus Turenki, joka toimii nykyään nimellä Turenki Auctions. Viimeksimainittu on nostanut profiiliaan huomattavasti muutaman viimeksi kuluneen vuoden aikana; tarjonta on laajentunut ja parantunut, mikä on tuonut lisää ostajia, joka on nostanut hintatasoa.

Nanny Stillin uniikki lasiesine.

Seuraava huutokauppa Turengissa on 23.11. ja siellä on mielenkiintoisia lasiesineitä tarjolla, näistä ohessa muutama poiminta.

Huutokaupan kohteet: https://www.turenkiauctions.fi/


Näiden lasin mukana seuraa kirjallinen selvitys siitä, että ne ovat Oiva Toikan muotoilemat.

Vähän harvinaisempi Kumelan maljakko Erkki Käpin koristelun kera.

Humppilassa valmistettu Henrik Koivulan uniikki malja, jonka halkaisija on 55 cm.


lauantai 9. marraskuuta 2024

Kuvia Hämeenlinnan messuilta

 


Hämeenlinnan Ojoisiin Loimua areenalle tuli tänään mukavasti väkeä tutustumaan noin 80 myyjän valikoimiin.

Tapahtuma jatkuu huomenna sunnuntaina klo 10 – 16.

Tapahtumatiedot: www.kerailykuume.fi








 




















perjantai 8. marraskuuta 2024

Vuoden viimeiset antiikkimessut Hämeenlinnassa

Vanhan tavaran kaupassa messukalenterin tämän vuoden tapahtumat loppuvat tulevan viikonlopun messuihin.

Hämeenlinna antiikki & vintage -tapahtuma järjestetään Loimua Areenalla, mikä sijaitsee keskustasta luoteeseen.


torstai 7. marraskuuta 2024

Kaksi vanhaa kermakkoa

 

Vasemmalla Ceres- ja oikealla Vapen-kermakko, jotka molemmat ovat Iittalan lasitehtaan valmistamia.

Oheisissa kuvissa olevat kermakot ovat molemmat Iittalan tuotteita 1900-luvun alkuvuosilta. Vapen-kermakossa on Suomen suuriruhtinaskunnan vaakuna kahdeksan maakuntavaakunan kera ja Ceres-kermakossa on vilja-aiheinen koristelu. Molemmista esineistä löytyy tietoa Roger Peltosen ja Risto Rekolan kirjasta Vaakuna- ja suurmieslasien kulttuurihistoria – poliittinen symboliikka sortokauden puristelaseissa.

Kermakon nokan alla on suurikokoinen Suomen leijona, jonka yläpuolella on suurruhtinaskunnan kruunu. Tämän molemmilla puolilla on pienempiä maakuntavaakunoita.

Maakuntavaakunoiden alapuolella on massaleima: IITTALA 1902.

Vasemmalla on Varsinais-Suomen vaakuna, keskellä Satakunnan ja oikealla Hämeen maakuntavaakuna.

Muottimestari Alfred Gustafsson on valmistanut Vapen-kermakon muotin vuonna 1902. Tässä esineessä massaleima on poikkeuksellisesti maljaosan ulkopinnassa ja siinä lukee IITTALA 1902. Tähän sarjaan kuluu myös sokerikko ja juomalasi. On olemassa myös lautanen, jonka keskellä on vaakunaleijona sekä sen yläpuolella suuriruhtinaskunnan kruunu ja reunoja kiertää yhdeksän maakuntavaakunaa, kun kermakosta puuttuu Lapin maakuntavaakuna. Gustafsson kaiversi myös tämän muotin, mutta se on nimeltään Suomi-asetti. Myös Nuutajärvellä valmistettiin Maakuntavaakuna-lautasia, mutta niissä on piparkakkureunus erotuksena Iittalan lautasiin.

Vasemmalla olevan Ceres-kermakon väri taittaa lilaan eli lasimassassa on ilmeisesti ollut hieman liikaa mangaania.

Koristekuviossa viljantähkiä, viikate ja harava.

Ceres-kermakko on 1910-luvulta, mutta muotintekijästä ei ole täyttä varmuutta, kuitenkin yleinen oletus on, että Alfred Gustafsson olisi tehnyt myös sen. Sarjaan kuluu myös kaksi erikokoista sokerikkoa.


Ceres-kermakon runsasta koristelua.

Kermakon pohjan keskellä on IITTALA-massaleima.
.
Kansallismuseossa oli vuonna 2013 esillä tähän Lasiin prässättyä poliittista protestia -teemaan liittyvä näyttely: https://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2013/03/viela-ehtii-katsomaan-kansallismuseon.html

Suomalaisen lasin vuosikirjassa 2015 on julkaistu Bengt Larssonin kirjoittama muottimestari Gustafssonin henkilökuva.


maanantai 4. marraskuuta 2024

Hämeenlinna Antiikki & Vintage 9.-10.11.

 


Loimua Areena Hämeenlinnan Ojoisilla täyttyy marraskuun toisena viikonloppuna antiikista, keräilystä, vintagesta, retrosta, designista, ym. vanhasta tavarasta.

 


Wanhan tawaran kauppiaat yli 80 osastolla kattavat myyntiin valaisimia, huonekaluja, astioita, lasia, keramiikkaa, taidetta, hopeaa, koruja, kelloja, keräilykohteita, pienpainatteita, rahoja, kortteja, kirjoja, julisteita, peltipurkkeja, emalia, kultaa, vinyylilevyjä, audio-laitteita, tekstiilejä, asusteita, ym. ym. ym.

 


Vanhojen postikorttien ja rahojen arviointia. Mukana myös Hämeenlinnan Postimerkkikerho ja Hämeenlinnan Numismaatikot.

Oheiset kuvat ovat vastaavasta tapahtumasta vuosi sitten.

 


Aikuisten pääsymaksu 8 €. Alle 18 vuotiaat keräilijät maksutta. Lauantaina ja sunnuntaina kello 15-16 välillä aikuisten pääsymaksu alennettuun hintaan 5 €.


Hämeenlinnan Antiikki-, keräily- ja vintage-messut
Loimua Areena, Härkätie 17 B, Hämeenlinna
9.-10.11. lauantaina ja sunnuntaina kello 10 – 16.

sunnuntai 3. marraskuuta 2024

Vielä muutama kuva Loimaalta

 

Loimaan Heimolinna eli entinen suojeluskuntatalo oli sopiva miljöö tällaiselle tapahtumalle, mutta portaat yläkertaan eivät soveltuneet ihan kaikille.

Loimaan kaksipäiväinen Antiikkia ja wintagea –tapahtuma on ohi. Silloin tällöin näkee sosiaalisessa mediassa kirjoituksia, joissa kaivataan vanhan tavaran myyntitapahtumia myös pienemmille paikkakunnille tai ainakin pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. On hienoa, että löytyy yrittäjiä, jotka koittavat täyttää tätä vajetta ja täydentää näin isompien tapahtumajärjestäjien messukalenteria. Tänä vuonna on ollut ainakin kaksi uutta myyntitapahtumaa, joista toinen oli kesällä Sastamalan Vammalassa ja toinen oli tämä Loimaan tapahtuma.

Tämän vuoden tapahtumakalenterissa on enää yksi messutapahtuma jäljellä: viikon päästä 9.-10.11. Hämeenlinnan antiikki ja vintage.




Kaikenlaista kivaa eri vuosikymmeniltä.


Sata vuotta sitten postikortteja läheteltiin runsaasti ja kortitkin olivat hienompia kuin viime aikoina.


Ns. Arabian kartanokuppi: Isoniemi gård. Mäntässä on Gösta Serlachiuksella ollut Isoniemen kartano ja eikö tuossa ole GS-monogrammi?