perjantai 29. heinäkuuta 2011

70-luvun värilasin arvostus nousussa ?


Maalla –lehden tuoreessa numerossa 4/2011 on kahden aukeaman juttu suomalaisesta värilasista. Kuvissa on mm. Tynellin, Aladinin ja Stillin esineitä. Samaan joukkoon on päässyt myös Tauno Wirkkalan Revontulet -malja.  Vanhempien kerääjien keskuudessa Tauno Wirkkalan arvostus on ollut aika vähäistä, kuten myös jutussa esiin nostetun Pentti Sarpanevan Kumelalle suunnittelemien esineiden. Ilmeisesti keräilyharrastuksen piiriin on tulossa uusi sukupolvi, jonka arvostukset ovat toisenlaisia. Ehkä vielä nähdään Humppilan Lasin ja Kumelan 1970-luvulla valmistamien esineiden arvonnousu ? Nythän näitä saa aika huokealla kirpputoreilta. Vanhaa taidelasia myyvissä liikkeissä niitä ei juurikaan tapaa.

Tekstissä sanotaan Tauno Wirkkalan suunnitelleen lasiesineitä Helanderin veljesten Humppilan Lasille. Kuitenkin se Humppilan Uusi Lasitehdas, joka valmisti 1971 alkaen mm. Wirkkalan ja Santalahden esineitä oli kuitenkin ihan eri yritys kuin vuonna 1969 konkurssiin kaatunut Helanderin veljesten Humppilan Lasi.  Uuden lasitehtaan perustanut Ålander osti konkurssipesästä käytännössä vain yhtiön nimen ja rakennutti oranssin tehtaan Valtatie kakkosen varteen.



 



maanantai 25. heinäkuuta 2011

Simpeleellä onnistuneet Antiikkipäivät

Viime viikonloppuna kokoontui Simpeleen yhteiskoululle noin sata vanhan tavaran kauppiasta ja lähes neljätuhatta messuvierasta kävi paikalla. Lions Club Simpeleen talkoovoimin järjestämässä tapahtumassa oli leppoisa kotiseutujuhlan tunnelma: lipunmyynti aloitettiin trumpettifanfaarilla lauantaiaamuna ja antiikkipäivät avasi maaherra Pirjo Ala-Kapee, myös kunnanjohtaja puhui. Koulun kesäpihalla soitti Imatran seurakunnan puhallinorkesteri. Simpeleen Antiikkipäivien tunnelma todellakin poikkesi edukseen kaikista muista antiikimessuista, joilla ainoana tarkoituksena on kaupanteko. Myös myyjäkunta poikkesi siitä tavanomaisesta kauppiasjoukosta jonka tapaa useimmilla eteläisen Suomen antiikkimarkkinoilla ja paljolti samoilla esinevalikoimilla. Täällä oli kaupanteon lisäksi paljon muuta ohjelmaa ja helteisessä säässä väki tuntui viihtyvän. Viime vuonna wanhan tavaran kauppiaat rankkasivat Simpeleen Antiikkipäivät parhaiten järjestetyksi alan tapahtumaksi. Ohessa kuvia tapahtumasta.

Antiikkipäivät on juuri avattu, yleisö on vielä ulkona kuuntelemassa avauspuheita.

Jouko Kettusen osastolla oli hienoja lasiesineitä.




Osa myyjistä oli ulkona kesäpihalla telttakatoksissa, nämä esineet ovat Joensuun Antiikki- ja Taidesalongin osastolla.

Osa myyntipaikoista oli luokkahuoneissa ja käytävilläkin oli myyjiä.


Aimo Okkolinin hakkaustekniikalla koristeltu kristallimaljakko.

Kesäpihalla soitti Imatran seurakunnan puhallinorkesteri. Lauantaina lippu oli puolitangossa tunnin ajan Oslon tragedian vuoksi.

Simpeleen yhteiskoulun juhlasali on valoisa tila ja käytävillä oli riittävästi tilaa.



torstai 21. heinäkuuta 2011

Antiikin ja keräilyn Kesäpäivät Simpeleellä

Ensi viikonloppuna järjestetään Simpeleellä perinteiset antiikin ja keräilyn kesäpäivät, paikkana on Simpeleen yhteiskoulun alue osoitteessa Lehmuskatu 19. Molempina päivinä tapahtuma on avoinna klo 10 – 16.

Tapahtuman järjestäjänä toimii Lions Club Simpele ja ensimmäisen kerran tapahtuma järjestettiin vuonna 1999. Päivillä on vuosittain vaihtuva teema, tänä vuonna se on ”Huonekalujen historiaa”. Yhteiskoulun ja kesäpihan myyntipöytien lisäksi tapahtumaan on kuulunut vuosittain runsaasti ohjelmaa sekä näyttelyitä. Viime vuonna yleisömäärä nousi lähes neljään tuhanteen.

Tänä vuonna ohjelmassa on luentoja mm. huonekalujen historiasta ja vanhojen esineiden hinnanmuodostuksesta sekä työnäytös huonekalujen entisöinnistä.

Lisää tietoa netistä: http://www.simpeleenantiikki.fi/





keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

Lohjan antiikkimessut ensi viikonloppuna

Antemar-Trading järjestää ensi viikonloppuna Lohjan jäähallissa antiikkimessut. Messut ovat avoinna molempina päivänä klo 10 - 17. Jäähallin osoite on Runokatu 1, Lohja. Viime vuonna vastaavilla messuilla oli jäähalli lähes täynnä myyjiä ja ostajiakin riitti. Ohessa kuvia vuoden takaa.






tiistai 19. heinäkuuta 2011

Jokelan tiilitehtaan antiikkimarkkinat lauantaina

Jokelan tiilitehdasperinne ry järjestää jälleen lauantaina 23.7.2011 klo 10 - 16 vuosittaiset antiikkimarkkinat Jokelan tiilitehdasalueella. Alueella on antiikin ja vanhan tavaran kauppiaita sekä antiikin arvioija klo 12–14. Tehtaan osoite on Nukarintie 3, Jokela.

Jokelassa valmistettiin tiiliä vuodesta 1874 vuoteen 1986. Perinneyhdistys vaalii tiilitehdasperinnettä mm. kunnostamalla Jokelan tiilitehtaan tuotanto- ja asuinrakennuksia.
Ohessa kuvia viime vuoden antiikkimarkkinoilta, joilla oli epävakaan sään vuoksi aikaisempaa vähemmän myyjiä ja ostajia paikalla.







perjantai 15. heinäkuuta 2011

Lauantaina Somerniemen kesätorille

Lounais-Suomessa Somerolla on maalaistori keskellä "ei-mitään", mutta silti torin parkkipaikat ja teiden varret täyttyvät kesälauantaisin, jos on hyvä sää. Tori on avoinna lauantaisin klo 8 - 14 ja hyvällä kesäsäällä kauppiaita on lähemmäs 200 ja kävijöitä yhden lauantain aikana voi olla jopa 6000. Sateisena lauantaina vanhojen tavaroiden myyjistä iso osa jättää tilaisuuden väliin, eikä ostajiakaan ole silloin niin paljon liikkeellä. Perinteistä torikauppaa käydään kyllä silloinkin.
Ensimmäisen kerran tori on avattu kesällä 1987 ja maine on kiirinyt vuosien varrella laajalle. Viime vuosina torilla on tehty tv-ohjelmia ja lehtijuttujenkin kautta se on saanut julkisuutta. Saavutetun maineen johdosta osa myyjistä on nostanut vanhojen tavaroiden hinnat korkeammalle kuin antiikkiliikkeissä. Kyllä täältä silti voi välillä tehdä edullisiakin löytöjä.
Torilla on ajoittain myös musiikkia ja muuta ohjelmaa, tiedot tapahtumista sekä ajo-ohje  löytyvät netistä: www.somerniemi.fi ja http://www.somero.fi/tutustusomeroon/matkailijansomero/vakiintuneettapahtumat/somerniemenkesatori/
Oheiset kuvat ovat viime vuoden heinäkuun alusta.









torstai 14. heinäkuuta 2011

Rompetori Kokemäen Tuohitorilla

Kokemäen Peipohjassa on Satakunnan suurin itsepalvelukirppis (yli 300 myyntipaikkaa), mikä on yllättävää, kun Peipohja on kuitekin aika pieni yhdyskunta. Siellä on silloin tällöin myytävänä kiinnostavia vanhoja lasiesineitäkin. Muutaman kerran vuodessa Tuohitorin pihalla järjestetään rompetori. Viime viikonloppuna oli vähän huono ajankohta, kun samaan aikaan oli Kangasalan Rompetori ja osa kauppiaista oli Fiskarsin torilla. Niinpä Peipohjan rompetorilla ei ollut kovin paljon laadukkaita lasiesineitä myytävänä. Ohessa kuvia viime lauantailta.








Torstain iltatori täyttää Salon

Salossa järjestetään kesäaikana torstaisin kirpputoritapahtuma, jossa myyntipaikat täyttävät kauppatorin sekä lähialueen katujen varret. Jo päivällä löytyy torilta vanhojen tavaroiden myyjiä, mutta varsinainen kirpputorimyynti alkaa klo 16 ja kauppaa käydään iltakymmeneen. Lisäksi Suvisalo ry järjestää torilla vaihtuvaa ohjelmaa, kunkin torstain ohjelma löytyy netistä: www.suvisalo.net
Ohessa kuvia torilta ja lähikatujen varsilta.