torstai 30. marraskuuta 2023

84 vuotta talvisodan syttymisestä

 

Göran Hongell / Karhulan lasitehdas: Vapauden malja.

Tänään on kulunut päivälleen 84 vuotta siitä, kun Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen ja alkoi talvisota. Tänään 30.11.2023 ovat itärajan kaikki rajanylityspaikat suljettuna ensimmäistä kertaa sitten toisen maailmansodan.


Miekanterän kärjen molemmin puolin ovat talvisodan alkamisen ja päättymisen vuosiluvat 1939 ja 1940.

Talvisodan päätyttyä alkoi Karhulan lasitehdas valmistaa Göran Hongellin muotoilemaa Vapauden malja -kristallimaljakkoa. Välirauhan jälkeen siitä tehtiin versioita Hongellin muotoilemiin yksinkertaisiin perusmaljakoihin ja niissä on usein miekka uhmakkaasti terä pystyssä, kun tässä alkuperäisessä Vapauden maljassa terä on alaspäin ja miekka muistuttaa ristiä.



Helsingin sanomien lisälehti 30.11.1939


keskiviikko 29. marraskuuta 2023

Kaija Aarikan muotoilemaa lasia Taidehallissa

 


Helsingin Töölössä on esillä Kaija Aarikan tuotantoa laajasti 7.1.2024 asti. Hän muotoili lasiesineitä Humppilan lasitehtaalle 1972 - 1986 ja hänen muotoilemiaan esineitä valmistettiin myös Kumelan lasitehtaalla Riihimäellä sen jälkeen kun Humppilan omistaneen Rolf Alanderin Vapor-yhtiö osti Kumelan vuonna 1982. 

Pyöreys, leikkisyys ja tunnistettava lämpö – Kaija Aarikan luoma muotokieli kuuluu suomalaisen designin ytimeen.

Näyttely on kunnianosoitus Kaijan mittavalle, 60 vuotta kestäneelle muotoilijanuralle. Mukana on runsaasti rakastettuja klassikoita: puisia eläimiä, värikkäitä pukukoruja ja näyttäviä kynttilänjalkoja. Näyttelyn yllättäjiä ovat esimerkiksi uniikit lasiveistokset, monipuolinen messinkiesineistö ja unohduksiin painuneet tekstiilituotteet.



Puiset pässit, leikkisät purkit ja värikkäät puukorut – Kaija Aarikan suunnittelemat tuotteet kuuluvat suomalaisen muotoilun kodikkaaseen ytimeen. Suunnittelijan monipuolista tuotantoa esittelevä näyttely tarjoilee rakastettujen klassikoiden lisäksi runsaasti löytämisen iloa.

Helsingin Taidehallin täyttävä näyttely on kunnianosoitus Kaijan mittavalle, 60 vuotta kestäneelle muotoilijanuralle.



Kaija Aarikka tunnetaan (1929–2014) erityisesti korujen, koriste-esineiden ja kodin pienesineistön suunnittelijana. Hänen suunnittelunsa on ollut monelle saavutettavissa: puiset tontut, värikkäät peltipurkit ja tilan katseenvangitsijana toimivat kynttilänjalat ovat monesta kodista tuttuja esineitä ja suosittuja keräilyn kohteita. Muotoilijana Kaija oli rohkea ja kokeilunhaluinen, ja hänen laajassa tuotannossaan onkin myös suurelle yleisölle tuntemattomia alueita, kuten jalometallikoruja ja lasiesineitä, jotka tarjoavat löytämisen riemua ja laajentavat yleistä käsitystä hänen elämäntyöstään.

Leikki, värikkyys ja ilo luonnehtivat paitsi Kaijan muotoilua, myös Taidehallin näyttelyä. Näyttely on toteutettu yhdessä Kaija Aarikan perillisten kanssa, ja sen kuraattorina on toiminut Taidehallin näyttelypäällikkö Eeva Holkeri. Näyttelyarkkitehtuurin on suunnitellut Vuoden nuori muotoilija -palkinnolla vuonna 2021 huomioitu Hanna Anonen.

Lähde: www.taidehalli.fi




























tiistai 28. marraskuuta 2023

Kaksi kuukautta Lasipäivään

 


Suomen lasimuseon ystävät ry järjestää perinteisen Lasipäivän lauantaina 27.1.2024 lasimuseossa Riihimäellä. Tapahtumassa yhdistyksen jäsenet myyvät lasiesineitä ja lasiin liittyviä julkaisuja. Tapahtumaan on yleisöllä vapaa pääsy klo 11 – 16. Yhdistyksen jäsenet pääsevät sisään jo aikaisemmin.

Lasiesineiden tunnistusta on tarjolla klo 12 – 14, jolloin tapahtumavieraat voivat kysyä lasiesineiden alkuperää kokeneilta lasin tuntijoilta. Jokainen voi tuoda korkeintaan kolme esinettä tunnistettavaksi. Hinta-arviota eivät tunnistajat anna.

Tulevassa tapahtumassa on myyjiä kolmessa paikassa: toisen kerroksen suuressa salissa ja sen viereisessä kristallisalissa sekä alakerran luentosalissa. Ensi tammikuun tapahtumassa ei ole Löytöpöytää, eikä huutokauppaa.

Tapahtuman suosio on kasvanut vuosi vuodelta ja ruuhkan helpottamiseksi on tulevassa tapahtumassa myyjien määrää suuressa salissa vähennetty, jotta on voitu leventää yleisökäytäviä. Myyjiä on tulevassa tapahtumassa viitisenkymmentä.

Tapahtumatiedot: https://www.slmy.fi/lasipaiva-talvi/

Oheiset kuvat ovat kymmenen vuoden takaa tammikuun 2014 Lasipäivästä.










Aikaisemmin myyjiä oli myös sisäänkäynnin parvella, mutta ensi tammikuussa paljastuu mitä uutta parvelle on sijoitettu.

Luentosalissa on ollut myyjiä aikaisemminkin ja nyt muutaman välivuoden jälkeen palataan vanhaan käytäntöön.












Esinetunnistus on ollut hyvin suosittu palvelumuoto Lasipäivän ohjelmassa.

Tunnistamassa Anita Elomaa, Kaisa Koivisto ja Hannele Viilomaa.

Pitkän pöydän toisessa päässä tunnistamassa Risto Aalto, Olli Ahtola ja Sirkka-Liisa Löflund.

Hyviä erikoisiakin lasiesineitä on nähty tunnistuspöydällä.


Museomyymälässä on myös tarjouksia.