keskiviikko 15. marraskuuta 2023

Viva Magenta



Suomen lasimuseon parvella on esillä vuoden loppuun asti ryhmänäyttely nimeltä Viva Magenta.

Näyttelyn teemana on Pantonen vuoden väri, ‘Viva Magenta’. Mukana olevat seitsemän taiteilijaa ovat kukin lähestyneet teemaa omasta näkökulmastaan ja omien materiaaliensa kautta: miten magentan hehkun voi vangita lasiin, keramiikkaan tai puuhun? Magentan täyttämä tila herättää ajattelemaan, miten näemme värit ja niiden toistumisen eri materiaaleissa, ja kuinka yksilöllinen jokaisen kokemus väreistä on.



Pantone on standardisoitu kansainvälinen värijärjestelmä, jonka vuoden värivalinta on merkittävä signaali ajankohtaisista ilmiöistä. 1800-luvulla kehitetty ‘Magenta’ on yksi ensimmäisistä synteettisistä väriaineista, ja nimetty italialaisen kaupungin mukaan. Ennen keinotekoisen version keksimistä, punasininen purppura oli yksi maailman kalleimmista ja harvinaisimmista väreistä. Nykyisin magenta tunnetaan parhaiten yhtenä CMYK-painoväreistä, jonka sävy on huomattavasti alkuperäistä kirkkaampi. Keinotekoinen tai aito, magenta on värikartan hohtava katseenvangitsija.


Tällä teknologian aikakaudella pyrimme saamaan inspiraatiota luonnosta ja siitä, mikä on todellista. PANTONE 18-1750 Viva Magenta polveutuu punaisesta perheestä ja on saanut inspiraationsa kokinellin punaisesta, yhdestä arvokkaimmista luonnonvärien perheeseen kuuluvasta väriaineesta sekä yhdestä vahvimmista ja kirkkaimmista, mitä maailma on tuntenut.” (Leatrice Eiseman, Executive Director, Pantone Color Institute)


TAITEILIJAT: Laura Itkonen, Dylan Katz, Janne Rahunen, Roosa Ryhänen, Paula Pääkkönen, Penna Tornberg, Milla Vaahtera

JÄRJESTÄJÄT: UU Market & Suomen lasimuseo

Lähde: Suomen lasimuseo



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti