lauantai 5. maaliskuuta 2022

Saara Hopean verholasimaljat

 

Kaksi Saara Hopean maljaa, joiden halkaisija on 17 cm. Ilmeisesti vasen on orvokinsinisellä väriverholla ja oikealla harmaalla verholla. Vai onko harmaan sävy voinut vaihdella noin paljon?


Nuutajärvellä valmistettiin 1950-luvun lopulla Saara Hopean verholasimaljasta kahta versiota; isomman version halkaisija on 22,5 cm ja pienemmän 17 cm ja korkeus 63 mm. Joidenkin lähteiden mukaan molempien tuotenumero on SH 118, mutta joissain tiedoissa toinen olisi SH 119. Malja on puhallettu värittömästä lasista, jonka päällä on harmaa tai orvokinsininen verho. On olemassa myös versioita, joissa turkoosin lasin päällä on lila verho. Syvät leikkaushionnat ovat alapinnalla.


 

Oheisissa kuvissa on kaksi versiota, jotka aluksi näyttivät molemmat harmailta, mutta toinen taitaakin olla orvokinsininen?

 


Tällaisesta maljasta on julkaistu kuvia aikaisemminkin tässä blogissa, esim:

https://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2014/04/saara-hopean-verhokristallimalja.html

 

Signeeraus on tehty niin pienellä käsialalla, että sitä on vaikea huomata ilman suurennuslasia: S. Hopea Nuutajärvi Notsjö -59.


 

Tarkemmasta kuvasta käy ilmi, että signeeraus onkin vielä kaksikielinen Nuutajärvi Notsjö ja vuosilukukin näkyy paremmin eli kyllä se näyttäisi olevan -59.



2 kommenttia:

  1. Eikös siinä lue Nuutajärvi Notsjö niin kuin yleensäkin? Ja vuosiluku on mielestäni -57 eikä -59.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tarkkanäköisyydestä: Paremmasta kuvasta käy selvemmin ilmi, että tehtaan nimi onkin vielä kaksikielinen Nuutajärvi Notsjö, mutta kyllä vuosiluku näyttäisi tässäkin kuvassa olevan -59.

      Poista