torstai 31. maaliskuuta 2022

Riihimäki – Lasin kaupunki

 

Adolf Luomasen maalaus Riihimäen Lasin tehdasalueesta (1945).Oikeassa reunassa näkyy silloinen Alatehdas, joka toimii nykyään lasimuseona. Kuvassa alue nähtynä pohjoisen suunnasta. Kuva: Suomen lasimuseo.


Lasimuseo on toteuttanut Riihimäki – Lasin kaupunki -oppimateriaalin. Omatoimisesti hyödynnettävä digitaalinen materiaali on käytettävissä verkossa maksutta. Kokonaisuuden tarkoituksena on tuoda esille riihimäkeläisen lasitehtaan ja sen entisen tehdasympäristön historiaa.

Lasimuseon rakennus on palvellut muun muassa Riihimäen Lasin tehdasrakennuksena, missä puhallettiin taidelasia ja hiottiin kristalliesineitä. Suuri osa lähialueen muistakin rakennuksista palveli riihimäkeläisen lasitehtaan ja sen työntekijöiden tarpeita 1900-luvun kuluessa.

”Riihimäen Lasin tehtaiden läheisyyteen kasvoi vuosien saatossa yhteisöllinen asuinyhteisö asuntoineen, kauppoineen, kouluineen ja palokuntineen. Vaikka osa alueen alkuperäisistä rakennuksista on vuosien saatossa purettu, voimme edelleen aistia ja oppia tehtaan ja sen väen historiasta jäljellä olevien lähteiden – rakennusten, esineiden, valokuvien, tarinoiden ja muistojen – kautta”, kuvailee yleisötyön amanuenssi Hannaliisa Hakala Suomen lasimuseosta.

Infopaketin materiaali sopii kaiken ikäisille, mutta erityisesti tehtävissä ja tekstisisällöissä on ajateltu alakoulun 4.–6.-luokkalaisia. Materiaali toimii ThingLink-alustalla, jonka Immersive Reader –työväline mahdollistaa sisältöjen kuuntelemisen ja kääntämisen eri kielille.

Lasimuseon tavoitteena on myös täydentää materiaalia ja kokoelmiaan uusien tietojen valossa. ”Aloitamme nyt samalla muistitietokeräyksen Riihimäen Lasin tehtaasta ja sen entisen tehdasalueen rakennuksista. Muistoja tai materiaalia voi tallentaa muistelulomakkeella, ja auttaa sillä tavoin meitä säilyttämään historiaa muistojen kautta”, kertoo kokoelma-amanuenssi Elina Karila.

Linkki verkkosivuille: https://www.suomenlasimuseo.fi/oppimateriaalit

Lähde: Suomen lasimuseo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti