sunnuntai 31. joulukuuta 2023

Hyvää uutta vuotta!

 


Päättyvän vuoden jälkipuoliskon vallitseva tunnelma oli alakulo: uutisjuttujen mukaan yritysten ja kuluttajien odotukset olivat negatiivisia, mikä näkyi kulutuskäyttäytymisessä. Vuonna 2021 alkoivat lainakorot ja inflaatio nousta; asunto- sekä autokauppa hyytyivät ja viime syksynä tämä kehitys näkyi myös vanhan tavaran kaupassa. Antiikkimessujen kävijämäärät putosivat, samoin myynti.

Kuitenkin vuoden 2023 loppua kohti inflaatio laski, samoin lainakorot. Uutisten mukaan yritysjohtajien näkymät tulevaan ovat alkaneet kohentua. Asuntokaupassakin on nähty vilkastumista. Tämä kehitys siirtynee laajemminkin kuluttajien käyttäytymiseen ja tämä tietää valoisampia aikoja myös vanhan tavaran kauppaan.


Gunnel Nyman / Riihimäen Lasi: Calla

Oheisissa kuvissa on Gunnel Nymanin vuonna 1946 suunnittelma Calla, joka oli Riihimäen Lasin kuvastoissa 1949 – 1958. Kuvaston mukaan sitä on tehty 185 ja 300 mm:n korkuisina, mutta Lasiin vangittu kauneus -kirjan mukaan on olemassa myos 200, 220, 290 ja 324 mm:n versioita.


Oheinen Calla-maljakko on 235 mm:n korkuinen. Sitä ei ole signeerattu, mikä johtunee siitä, että sisäpuolen valkoista opaalilasia oleva osa ei pääty alhaalla suunnitelulla tavalla. Eri tavoin epätäydellisiä signeeraamattomia versioita on tehtaalta tullut markkinoille jonkin verran, mutta osa niistä on jälkisigneerattu joillain verstailla.

Tämän Callan opaaliosa ei pääty alhaalla ihan suunnitellulla tavalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti