tiistai 14. helmikuuta 2023

Mariskoolia muistuttava kakkujalka

 

Mariskoolia muistuttava leivos/kakkutarjotin.


Blogin lukija lähetti kuvia jalallisesta leivos/kakkutarjottimesta, jonka muotoilussa on piirteitä Mariskoolista tai pikemminkin sen esiäidistä, joita valmistettiin Iittalassa.

Iittalan vanhimmasta tuotekuvastosta vuodelta 1892 löytyy kaksi maljaa, jotka muistuttavat nykyisiä Mariskooleja. Todennäköisesti niiden muotit on ostettu keskieurooppalaiselta muottivalmistajalta. Noiden tuotenumerot olivat 711-712 ja 713-714.

Iittalan vuoden 1922 löytyy myös samankaltainen jalallinen malja tuotenumerolla 4554.

Luettelokuvat on julkaistu tässä blogissa vuonna 2017: https://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2017/12/mariskoolin-esiaiti.html?m=1

 


Tällaisesta maljasta tiedetään myös versioita, joissa malja on muotoiltu tasoksi muotista ottamisen jälkeen. Kuva sellaisesta löytyy netistäkin: http://kruununjalokivet.com/?p=1685

Lukijan nyt lähettämät kuvat poikkeavat tuosta ja piparkakkureunuksen tasainen muoto paljastaa, että tätä ei ole venytetty, vaan sitä varten on ollut oma muotti. Muoto on kuitenkin niin samankaltainen, että mahdollista on, että kyseessä olisi saman muottivalmistaja tuote, jolloin tämän olisi samaa ”sarjaa” kuin nuo vanhimmat Mariskoolia muistuttavat maljat.

Onko Iittalassa valmistettu tällaisia, kun ainakaan noissa vuosien 1892 ja 1922 luetteloissa sellaista ei näy, vai onko se valmistettu ulkomailla? Osaisiko joku kertoa?

Leivos/kakkutarjottimen mitat ovat:

korkeus 11 cm, yläosan halkaisija 26,5 cm, jalan halkaisija 13 cm, paino 1,373 kg ja liitossaumoja on 3 kpl.

Kiitokset Ninalle kuvista!

 

Lasimassan kuplatkin kertovat, että kyseessä on vanha esine.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti