torstai 4. lokakuuta 2018

Helsingin Erottajan paloaseman tuoppi


Lasituoppi, jonka kylkeen on hiottu pyöreitä
linssejä ja siinä on koristeellinen tinakansi.
 
Helsingin vanha paloasema valmistui 1891 Korkeavuorenkadulle lähelle Erottajaa. Sen on suunnitellut arkkitehti Theodor Höijer ja rakennus toimi kaupungin pääpaloasemana vuoteen 1975 asti. Asemalla vietettiin Helsingin palokunnan 90-vuotisjuhlia 1951 ja satavuotisjuhlia 1961. Erottajan paloasema peruskorjattiin 1978–1981 ja siinä yhteydessä Helsingin pelastuslaitoksen palomuseolle alettiin valmistella tiloja sinne. Museon juhlalliset avajaiset pidettiin 1986.


Tinakanteen on valumuotista tullut
Helsingin vanhan pääpaloaseman kuva.

Kannen tinavalu on laadukasta työtä.
 
Oheisen lasituopin tinasta valmistettuun kanteen on kuvattu Erottajan paloasema ja siinä on ruotsinkielinen teksti ”Brandtornet Helsingfors Finland”. Onkohan sen valmistus liittynyt johonkin edellä mainittuun juhlavuoteen vai onko se vaan matkamuisto?

Erottajan paloasema alkuperäisessä
muodossaan ja teksti Brandtornet
Helsingfors Finland.
Erottajan paloasema laajennuksen jälkeen.

Tuopin kuvassa paloasema on vähän pienempi kuin nykyään eli molempiin sivuosiin on tullut yhdet ikkunarivit lisää. Siipien jatko-osat tehtiin Gunnar Taucherin vuonna 1926 laatimien suunnitelmien mukaan eli ilmeisesti tuoppi tehty ennen tuota rakennustyötä, mutta olisiko se tehty jo paloaseman ja sen tornin valmistumisen kunniaksi 1800-luvun lopulla?
 


Lasiin hiotut linssit saavat aikaan optisen efektin.
 

Tuopin korkeus tinanupin huippuun asti on noin
14 cm ja lasiosan suuaukon halkaisija on 9 cm.
  

Kädensijan yhteyteen on kaiverrettu
tuopin tilavuus eli puoli litraa.

2 kommenttia:

  1. Jo kahvan mallin mukaan (kiinnitys ylhäältä alas) tuoppi menee 1800-luvun puolelle. Varmaankin paloaseman avajais juhlamuki. VIP vieraille.

    VastaaPoista
  2. kuvaa tähän ei ilmeisesti pysty liittämään mutta minulla tuoppi (kaivertamattomalla kannella) jossa vihertävä yläosa, sama tilavuus ja kaiverruskäsiala. Kiitos ajoittamisesta.

    VastaaPoista