perjantai 27. huhtikuuta 2018

Ornamo-palkinto Renata Jakowleffille


Renata Jakowleff palkittiin arvostetulla muotoilualan palkinnolla. Vuosittain jaettavan Ornamo-palkinnon saajan valitsi tällä kertaa muoti- ja sisustustoimittaja Sami Sykkö.

Palkittu Jakowleff ja valinnan tehnyt Sykkö olivat tänään Ylen Aamu-tv:n studiossa Antti Sahlstömin haastateltavina. Osuus löytyy Yle Areenasta: https://areena.yle.fi/1-50001487?autoplay=true

 
Lasitaitelija Renata Jakowleff ja toimittaja Sami
Sykkö Aamu-tv:n studiossa tänään.
Taustanäytöillä on esillä Jakowleff´in lasitaidetta.
 
Renata Jakowleff tunnetaan muotoilualalla erityisesti lasitaiteilijana. Vaikka Jakowleffin tähänastinen ura onkin painottunut uniikkeihin lasiveistoksiin, viime vuodet hän on työskennellyt rakennusteollisuuden parissa uudistaen betonipinnan muotoilua ja koristelua. Ornamo-palkinnon voittajaehdokkaat asetti Ornamo ry:n hallituksesta koostuva esiraati.

Muoti- ja sisustustoimittaja Sami Sykkö painotti valinnassaan Jakowleffin työtä Muotobetonin kanssa, ja näkee sillä mahdollisuuksilla menestyä kaupallisesti. Muotobetonista voi rakentaa kokonaisia taloja ja elävöittää niiden julkisivuja. Sillä voi myös tehdä taidetta sisätilojen rakenteisiin ja kalusteisiin.

Jakowleff´in muotobetonia.

”Kaikki palkintoehdokkaat ovat omalla aloillaan mestareita ja taitavia tekijöitä, mutta halusin palkita tänä vuonna sellaisen tekijän, joka on kehittänyt jotain uutta, jotakin mitä kukaan muu ei ole keksinyt. Emme vielä tiedä, minkälainen hitti tai menestystarina Muotobetonista tulee, mutta sillä on kaikki mahdollisuudet pärjätä hienosti.”

”Renata Jakowleff on onnistunut tuomaan taiteilijan näkemyksen harmaana, littanana ja tylsänä materiaalina pidettyyn betoniin. Jakowleffin keksintöä voidaan hyödyntää monipuolisesti. Siitä voidaan tehdä pieniä reliefejä rakennuksiin tai kokonaisia rakennuksia, niin siinähän on vaikka minkälaiset mahdollisuudet”, Sykkö kertoo.
 

Ornamon palkinnon saanut Renata Jakowleff.
 

Lasisauvat kimmeltävät vuoroin kullan vuoroin hopean sävyjä, kun Renata Jakowleff koostaa uusinta teostaan metalliverkon aaltoilevalle pinnalle. Kultainen valo täyttää koko työhuoneen. Parhaillaan työn alla oleva lasitaideteos on todellinen knock-out, tyrmäävä kaikessa loisteliaisuudessaan. Lasista tehty reliefi, tai valomaalaus, kuten taiteilija sitä kutsuu, tulee esille Pariisiin ensi kesänä. Kyseessä on tilausteos. Jakowleff on työskennellyt lasin kanssa pitkään, vaikka kertoo löytäneensä materiaalin sattumalta.

”Menin Taikiin opiskelemaan keramiikkaa. En ollut hahmottanut, että siellä on lasia myös. Lasin nestemäisyys ja liikkuvuus alkoivat kiinnostaa. Lasi on materiaalia, joka reagoi, mikä on tosi inspiroivaa. En suunnittele teoksiani loppuun asti edeltä käsin, vaan teos syntyy siinä matkalla”, Renata Jakowleff kertoo.

Jakowleffin varhaistuotannossa on erilaisia värien sulautumista ja lasimassan liikettä kuvaavia teoksia. Väliin on mahtunut muutama kokeilu käyttöesinesuunnittelun parissa, mutta juuri nyt uniikki studiolasi kiehtoo eniten. Ja Jakowleff on kokeillut: hän on puhaltanut, valanut ja yhdistellyt lasiin metalleja, nahkaa ja turkiksia, muun muassa. Taide-esineille onkin ominaista taktiilisuus, ne vetoavat katseen lisäksi kosketusaistiin.

”Lasissa on ihmiselle sopiva tempo. Sula lasi liikkuu ensin nopeasti ja sitten hiljalleen. Sitä prosessia on kiinnostavaa seurata, kun se tapahtuu silmien edessä”, hän kuvailee.

Yhtenä Jakowleffin avainteoksena voidaan pitää Aalto-nimistä teoskokonaisuutta, jossa hän pyrki kuvaamaan lasin liikettä veistoksen että animaation muodossa.  Työn alla oleva teos jatkaa samaa teemaa. Materiaalilähtöisyydessään Jakowleff on puhdas modernisti.

”Olen kehittänyt tekniikoita itse, mutta se ei ole se pointti. Jos työskentelee materiaalin kanssa ja haluaa kuunnella materiaalia, joutuu keksimään uusia tapoja tehdä sitä. Se on osa sitä työskentelyä, että katsoo, mihin se menee ja että siitä avautuu uusia asioita, että se on sen materiaalin näköistä ja minun näköistäni.”

Lasi herättää voimakkaita mielikuvia. Toisinaan Jakowleff on pyrkinyt viemään lasitaidetta groteskiin suuntaan tekemällä ylilyöntejä. ”Pyrin etsimään ristiriitaisuuksia.”

Muotobetonista valmistettu elementti.
 
Työ studiolasin kanssa oli sykäys Muotobetoni-keksinnöllekin. Tutustuminen betoniin tapahtui Ornamon järjestämän seminaarin myötä. Miten hauraan lasimateriaalin kanssa työskennellyt taiteilija innostui niin brutaalista materiaalista kuin betonista?

”Betonikin on neste. Raa’assa betonissa on samoja ominaisuuksia kuin sulassa lasissa. Ehdotin lasin kanssa kokeilemaani menetelmää kokeiltavaksi betoniin. Siitä alkoi kehitystyö”, Jakowleff kertoo.

Jakowleff´in muotobetonia.

Muotobetonin koristelutekniikka pohjautuu eräänlaiseen kankaiseen rihlamuottiin. ”Kangas tekee pinnasta korkealaatuisen. Laadukas mattapinta voidaan varioida kappaleesta toiseen. Se luo yksilöllistä identiteettiä ja ilmettä rakennuselementteihin. Tekstiilin joustavuus antaa mahdollisuudet betonikappaleiden muotoilulle ja yksilöllisten pintojen valmistukselle, kuitenkin teollisessa mittakaavassa ja kohtuulliseen hintaan”, hän kertoo.

Graafisten kuvioiden suunnittelu on Jakowleffille uutta. Uusia aluevaltauksia on odotettavissa lisää, sillä Jakowleff hahmottelee uuden tekniikan soveltamista asfalttiin. Uusi yritys on perustettu, ja patenttihakemus on vetämässä. Lasitaidetta hän ei aio silti jättää.


Lähteet: Helsinki design weekly –uutiskirje + www.ornamo.fi + www.yle.fi + https://areena.yle.fi/1-50001487?autoplay=true

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti