sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Hapotettu vai hapottamaton ?


Etualalla hapotettu versio Riihimäen Lasin
melko yleisestä puristelasiesineestä, johon
on kuvattuna jääkarhupari tähtitaivaan alla.
 
Silloin tällöin tulee vastaan kirkkaita versioita esineistä, jotka on tottunut näkemään osittain tai kokonaan hiekkapuhallettuna tai hapotettuna. Esinehän on silloin tavallaan keskeneräinen, kun jälkikäsittely on jäänyt kesken. Tiedossa ei ole ovatko kaikki tällaiset versiot lasitehtaalaisten valmistuslinjalta ottamia ”pienen palkan lisiä” vai ovatko tehtaat tarkoituksella laittaneet markkinoille näitä hapottamattomia versioita.

Ohessa on blogin lukijan lähettämiä kuvia, joissa on rinnakkain tavallinen Riihimäen Lasin valmistama Jääkarhumalja värittömästä lasista tehtynä, jossa jääkarhut on hapotettu ja sen vieressä on hapottamaton versio. Jääkarhu-maljahan on ilmeisesti Antti Salmenlinnan muotoilema puristelasiesine. Sitä on valmistettu monesta erivärisestä lasimassasta. Sen ”sisaresine” on jonkin verran isompi Poromalja, jossa kuva-aiheena on lappalainen poron vetämässä pulkassa revontulet taustalla. Kuva-aihehan on tuttu myös Göran Hongellin muotoileman ja Karhulan valmistaman maljan kaiverrusaiheena.

Antti Salmenlinnan muotoilema Riihimäen
Lasin Jääkarhumalja; vasemmalla
hapottamaton ja oikealla hapotettu versio.
 
Tässä blogissa on aikaisemminkin vertaillu näitä hapotettuja ja/tai hiekkapuhallettuja esineitä kirkaspintaisiin versioihin samasta esineestä. Ohessa muutama linkki näihin:




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti