Sivut

keskiviikko 22. helmikuuta 2023

Nuutajärven lasikylä täyttää 230 vuotta: Kuuma kylä, villi kokeilija

 


Juhlavuosi käynnistyy synttäriviikonloppuna, jolloin järjestetään lasiseminaari perjantaina 24.2. klo 13–15.30. Seminaari on maksuton ja sisältää kahvitarjoilun.

Viikonlopun ohjelma on julkaistu tässä blogissa 15.2.: https://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2023/02/nuutajarvella-lasiseminaari-242.html

Seminaari myös striimataan suorana Nuutajärven Lasikylän Youtube-kanavalla: https://www.youtube.com/channel/UCBEqXsj9jB47Vna1j8zXLgw. Tallenne tulee katsottavaksi myös myöhemmin keväällä.

Aikasemmin julkastuun ohjelmaan lisätään, että uutena puhujana kansainvälisesti tunnettu muotoilija Harri Koskinen keskustelee paneelissa 2 klo 14.30–15.30.

 


Miksi keskustelu lasinpuhalluksen tulevaisuudesta on tärkeää ja ajankohtaista?

Seminaarin tärkein kysymys on, miten säilytämme lasinpuhalluksen taidot tuleville sukupolville. Taitojen säilyminen ei ole itsestäänselvyys, sillä vuosisatoja vanhaa alaa haastavat energian hinta ja ympäristökysymykset. Lasi vaatii noin 1000 asteen lämpötilan työstöä varten.

Lasialan tulevaisuuden kannalta tärkeässä roolissa on koulutus. Hiljattain uutisoitiin, että Ruotsissa alan ainut valtiollinen oppilaitos, Nybrossa Etelä-Ruotsissa sijaitseva Riksglasskolan, aiotaan ajaa alas. Mikä on Suomen lasikoulutuksen tulevaisuus?

Lasinpuhalluksen menestyksekäs tulevaisuus vaatii yhä tiiviimpää yhteistyötä Suomen lasikentällä. Miten Suomen lasiala voi yhdistää voimansa?

Kansinvälisesti merkittävää ja ajankohtaista on, että käsin valmistettuun lasiin liittyvä tieto, tekniikka ja taito pyritään saamaan Unescon aineettoman maailmanperinnön listalle. Päätöstä odotetaan tämän vuoden loppuun mennessä. Suomen lasimuseo on ollut hakemuksen alulle panija ja koordinoija Suomessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti