Sivut

lauantai 4. tammikuuta 2014

Uusi variaatio teemasta: 7 veljeksen malja



Tässä blogissa on julkaistu useassa jutussa kuvia Antti Salmenlinnan muotoilemasta 7 veljestä maljasta. Edellinen tässä blogissa  julkaistu juttu tästä aihepiiristä löytyy netistä: http://lasinkerailijanblogi.blogspot.fi/2013/12/kumpi-on-hienompi-osittain-hapotettu.html
Ohessa on kuva erikoisesta variaatiosta.
 

Tätä paria katsoessa vaikuttaa siltä, että ainoa ero on lasimassan värisävyssä; oikean puoleinen on vähän keltaisempi.


Kun maljat kääntää ylösalaisin, niin toisen pohjassa onkin yllätys. Jalustaosa onkin umpilasia, joka on hiottu tasaiseksi. Tällöin malja on oikeinpäin käännyttämä vakaampi, kun painopiste on alempana. Se on ehkä käytössä vähän käytännöllisempi, mutta se valmistukseen menee enemmän lasimassaa ja lisää kustannuksia aiheutuu pohjan hiomisesta. Olisiko aluksi tehty tällaisia kalliimpia ja sitten päädytty kevyempään ja halvempaan versioon ? Kuulemma myös värittömästä lasimassasta on tehty tällaisia ”umpijalustaisia” versioita, mutta harvinaisia nämä ovat.


Samasta lasimassasta on Riihimäen lasissa valmistettu muitakin esineitä. Vasemmalla on keskieurooppalaisen mallin mukaan tehty tarjoiluastia ja oikealla on Karjala-malja tai -maljakko.


Karhulan lasitehtaalla oli saman kaltainen lasimassa, mutta se on kuitenkin vähän tummempaa savulasia. Oikealla Hongellin muotoilema Puunhakkaaja-maljakko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti