Sivut

perjantai 12. heinäkuuta 2024

Värejä Iittalan lasimuseossa

 

Värit - havaintoja valosta -näyttely on esillä Iittalan lasimuseossa.

Iittalan lasimuseo on ollut osa Suomen lasimuseota viime keväästä alkaen. Sitä ennen se oli osa Designmuseota 2005 - 2023. Alunperin se on perustettu Iittalan tehdasmuseoksi 1971, jolloin Iittalan lasitehdas oli osa Ahlström-konsernia. Saman omistajan Karhulan lasitehtaalla oli ollut oma lasimuseo jo vuodesta 1964. Karhulassa tilat suunnitteli Tapio Wirkkala, näyttelyn kuratoinnin teki Göran Hongell ja alkuvaiheessa oppaana toimi eläköitynyt ylihyttimestari Hugo Rask. Karhulan lasimuseon historiaa esittelevä Viivi Alajuuman artikkeli on julkaistu Suomalaisen lasin vuosikirjassa 2015. Iittalassa museohanke henkilöityi Erkki Vesantoon, joka toimi museon intendenttinä 1971 – 1980. Sirkka-Liisa Löflundin kirjoittama artikkeli Iittalan lasimuseon perustamisesta ja toiminnasta vuoteen 2005 asti on julkaistu Suomalaisen lasin vuosikirjassa 2016.

Suomen lasimuseon toimesta Iittalan lasimuseon perusnäyttelyä on uudistettu kesän kynnyksellä ja nyt kesällä vaihtuvana näyttelynä on ”Värit – havaintoja valosta” 6.10. asti:


Näyttelyssä nähdään esineitä Iittalassa ja Nuutajärvellä toimineilta taiteilijoilta, joiden tuotanto on vaikuttanut käsitykseemme lasitaiteesta ja inspiroinut muitakin värikokeiluihin.

Värit – havaintoja valosta” esittelee värin kokemisen ja teknisen aikaansaamisen maailmoja. Se esittelee myös kahdeksan rakastettua väriä: kirkas, opaali, vihreä, punainen, keltainen, sininen ja harmaa. Esille on valittu esineitä Iittalassa ja Nuutajärvellä toimineilta taiteilijoilta, joiden tuotanto on tavalla tai toisella muuttanut käsitystämme lasitaiteesta ja inspiroinut muitakin tekemään värikokeiluja.

Värin kokemus on aina henkilökohtainen, vaikka värille onkin määriteltävissä tietty fyysinen ja kemiallinen koostumus. Väreihin liitetään myös kulttuurisia ja symbolisia merkityksiä, joiden avulla tulkitsemme ympäristöämme tai aistimme vaikkapa tilakokemuksia. Iittala on tunnettu väriosaamisestaan ja tehtaalla työskenteleekin oma kemisti, jonka ammattitaidon lopputulos tuottaa esineiden ainutlaatuiset värit. Tällä hetkellä kemistinä työskentelee Juha-Pekka Nikkanen. Timo Sarpanevan (1926–2006) aikana värien kehittely alkoi saada suurempaa jalansijaa Iittalassa.


Sitaatti: https://www.iittala.com/fi-fi/universumi/kohteet/iittala-village/nayttelyt

Iittalan lasimuseon yhteystiedot ja aukioloajat: https://iittalavillage.fi/iittalan-lasimuseo/







Erilaisten lasimassojen raaka-aineet on listattu "reseptiin". Usein nämä koottiin yhteen vihkosiksi, joita kutsuttiin "satsi-vihoiksi tai -kirjoiksi".





"Köyhän kristallia" eli kaunista ja laadukasta puristelasia.

Oikealla on Onni-sokeriastia, joka oli tuotannossa 1883 - 1934. Vasemmalla siitä tehty versio eli kakkutarjotin. Tätä sokeriastiaa pidetään Mariskoolin esikuvana.




Tapio Wirkkalan ja Gunnel Nymanin muotoilemia esineitä.

Kotimaisen rautapitoisen hiekan hienosti värjäämiä Erkki Vesannon muotoilemia esineitä.

Göran Hongellin muotoilemia maljakoita.


Timo Sarpanevan klassikoita.



Tapio Wirkkalan suunnittelema Pilkkiavanto oli Helsingin kaupungin 70-vuotsilahja Urho Kekkoselle.



Vanhan navettaan tehdyn museon yläkertaa.

Yläkerrassa esitellään lasivalmistuksessa käytettyjä työkaluja.

Kaivertajan/hiojan työpiste.


Hongellin kotkalaiselle satamaoperaattoriyritys Stevedoringille vuonna 1957 suunnitteleman kristallimaljan kaiverruskoristelun mallipiirustus.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti