Sivut

lauantai 16. maaliskuuta 2024

Mielenkiintoinen Franck-luento lasimuseossa

 

Kaj-Franck -luento Suomen lasimuseon luentosalissa.

Muotoilija Tauno Tarna piti tänään mielenkiintoisen luennon Riihimäellä entisen opettajansa ja ystävänsä Kaj Franckin muotoilutyöstä. Kuulijoita oli vajaat parikymmentä. Tarna esitti Franckin lenkkinä eurooppalaisen esinemuotoilun ketjussa. Runsaasti kuvia sisältävän esityksen aikana tuli selväksi miten KF ammensi perinteestä ja modernisoi sitä. Kuvat myös näyttivät miten paljon samaa on suomalaisessa talonpoikaisessa rakennus- ja esinekulttuurissa kuin japanilaisessa käsityöperinteessä.

Historiallisia suomalaisia kukkopulloja lasimuseon kokoelmassa. Kuva on Tarnan luentomateriaalista.

Kaj Franckin versioita kukko-, kana- ja korppipulloista. Kuva on Tarnan luentoesityksen materiaalista.

Vanhan tyylin muranolainen kristallikruunu ja Franckin moderni versio.

Muotoilija Tauno Tarna.

Perinteen uusintamista. Kuva on Tarnan luentoesityksestä.

Franckin yhteydessä ei voi olla puhumatta filigraanista.

Vasemmanpuoleisen version Franck hyväksyi; sen mittasuhteet ovat ok. 

Värirengaslautaset olivat erittäin vaikeita valmistaa, kertoi yleisön joukosta muotoilija Kerttu Nurminen, joka seurasi aikanaan niiden tekoa Nuutajärven lasitehtaalla.
 
Franck oli erittäin kiinnostunut talonpoikaisista esineistä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Tarna ja Franck kävivät aikanaan yhdessä tutustumassa Pielisen museon kokoelmiin.

Tätä yksinkertaista lasiesinettä Franck piti täydellisenä käyttölasiesineenä, koska esinettä itsessään ei huomata. Näitä vietiin paljon USA:han, Suomessa sen käyttötarkoitus oli toimia sinappipurkkina. Niitä voi löytää kirpputoreilta.

Tauno Tarna päätti luentonsa Kaj Franckin piirtämään satukuvituskuvaan.

Kaj Franckin piirros. Kuva on Tarnan luentoesityksestä.

Luennon jälkeen syntyi keskusteluryhmiä luentosaliin, tässä keskellä lasitaiteilija, opettaja ja tutkija Sara Hulkkonen, oikealla muotoilija Kerttu Nurminen.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti