Sivut

keskiviikko 25. tammikuuta 2023

Roboballet-tanssiteos yhdistää ennennäkemättömällä tavalla teknologian ja klassisen taiteen.

 


Tanssitaiteilija Mira Ollila tanssii robotin kanssa helmikuussa 2023 Suomenlinnassa Helsingissä ensi-iltansa saavassa Roboballet -teoksessa. Sini Majurin ja Marja Hepo-ahon Roboballet on osa Infinity Vessel -hanketta, jossa klassinen taide kietoutuu teknologiaan. Syyskuussa 2023 baletin puettavat lasiveistokset ovat esillä New Yorkin muotiviikolla. Ensi-iltaan saapuu maailman johtavan lasistudion omistaja Adriano Berengo ensimmäiselle Suomen vierailulleen.

 

Lasitaitelijat Sini Majuri (vas.) ja Marja Hepo-aho (oik.). Kuva: Juhamatti Vahdersalo.


Tanssi, interaktiivinen hologrammi-installaatio ja veistosnäyttely leviää historialliseen Tenalji von Fersen -saliin Suomenlinnassa, joka on Unescon maailmanperintökohde. Baletti tarkastelee empatiaa ja sitä miten näemme toisemme nyky-yhteiskunnassa ja sen teknologisessa murroksessa. Teknologia on tullut erottamattomaksi osaksi vuorovaikutusta ja sosiaalisia rakenteita. Taiteilijat käyttävät teknologiaa runollisena elementtinä teoksessa. Millainen kumppani teknologia on ihmiselle kun ratkotaan sosiaalisia ongelmia ja ilmastokriisiä. Taiteilijat hahmottavat lasin, tanssin ja tekniikan keinoin ihmisen pelkoa ja ennakkoluuloa uutta tuntematonta kohtaan.

 

Majuri ja Hepo-aho, kuva: Juhamatti Vahdersalo.


Lasin kapinalliset Sini Majuri ja Marja Hepo-aho on totuttu näkemään studiolasin puolestapuhujina ja kansainvälistäjinä, mutta nyt he heittäytyvät ennakkoluulottomasti taiteessaan hitsaamaan yhteen marginaalisia taiteenlajeja uusimpaan teknologiaan. Teoksessa lasi ei ole ainoastaan veistos. Lasi on osa tanssijaa ja ilmaisua kertoen olemassaolon näkymättömistä kerroksista. Majuri ja Hepo-aho ovat koonneet ympärilleen joukon taiteen ja tieteen ammattilaisia - yhdessä he synnyttävät kollektiivisen teoksen, jossa vuoropuhelu mahdollistuu.

 

Tanssija Mira Ollila, kuva: Juhamatti Vahdersalo.

Baletin musiikin ovat säveltäneet Petri Pulkkinen ja Janne Jääskö. Teoksessa kuullaan Hanna Wendelin laulua. Leo-Pekka Lyytikäinen soittaa pasuunaa ja trumpettia ja Janne Malinen kitaraa. Teoksen holoprojektiot ja interaktiivinen taide on tuottanut Craneworks Oy. Tanssin koreografia on Heidi Lehtorannan ja Mira Ollilan käsialaa. Robotin tanssin ovat suunnitelleet Majuri ja Hepo-aho. Robotiikka on toteutettu yhteistyössä Aalto-yliopiston robotiikan laitoksen kanssa ja teoksen äänijärjestelmä on Genelec.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti