Sivut

torstai 5. elokuuta 2021

Muisto Turun messuilta 1929

 

Yksinkertaiseen maljakkoon on Turun messuilla kaiverrettu naisfiguuri ja maljakon yläreunassa kiertää teksti: Kaiverrettu Turun messuilla 18 pv. kesäk. v. 1929.


Vuonna 1929 Turussa juhlittiin kaupungin perustamisen 700-vuotisjuhlaa. Tuon riemujuhlan kunniaksi on valmistettu myös lasisia tuhkakuppeja ja maljakoita. Tuore asiakirjalöytö ajoittaa perustamisvuoden uudelleen, eikä kaupunki olekaan ihan niin vanha: https://yle.fi/uutiset/3-11965782

Turussa kuitenkin valmistaudutaan viettämään 800-vuotisjuhlaa vuonna 2029.

 


Turku sai vuonna 1929 Suomen Messut järjestämään ensimmäisen messutapahtuman maaseutukaupungissa, vaikka epäilivätkin kannattaako järjestää Helsingin ulkopuolella. Harry Rönnholmin teoksen Markkinat, messut ja näyttelyt ensimmäisessä osassa kerrotaan, että väkeä tuli hyvin paikalle, mutta kustannukset nousivat korkeiksi. Messujen arkkitehteina toimivat Alvar Aalto ja Erik Bryggman, joiden sanotaan tuoneen funkisarkkitehtuurin Suomeen.

 

Lainaus kirjasta: ”Näyttelypaviljongeista kiinnitti eniten huomiota Karhulan lasinsulattamo, jossa lasinpuhaltajat yleisön edessä esittivät taitojaan. Karhulan näyttelyssä oli esillä myös Barcelonan näyttelyä varten tehty komea taidelasimaljakko. Riihimäki-yhtiöllä oli taas lasinhiontaa esittävät mestarit, jotka niin ikään vetivät katsojia puoleensa.”

Oheinen maljakko on todennäköisesti hiottu tuolla Riihimäen lasin osastolla, kun sen yläreunassa on teksti ”Kaiverrettu Turun messuilla 18 pv. kesäk. v. 1929”.

Ylemmässä kuvassa näkyy Karhula-Iittalan lasinpuhaltimo Turun messuilla 1929. Alemmassa kuvassa on lasiesineiden näyttelytila ja siellä kunniapaikalla Barcelonan malja.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti