Sivut

maanantai 14. kesäkuuta 2021

Kaj Franckin varhaistuotantoa

 

Iittalassa valmistettu Kaj Franckin muotoilema maljakko, jonka tuotenumero on 2720. Metsänvihreä lasi on upean väristä.


 

Kaj Franck valmistui Taideteollisuuskeskuskoulusta huonekalupiirtäjäksi 1932 ja suoritti tämän jälkeen varusmiespalveluksen. Armeijan jälkeen työmarkkinat olivat laman vuoksi vaikeat. Hänellä olikin monia lyhyitä työsuhteita 30-luvun ja toisen maailmansodan aikana.

 

Karhula-Iittalan myyntikuvasto oli myyntimiesten työväline, mutta jostain syystä tämän vuoden 1949 kuvaston esineet on kaikki laitettu Karhulan nimiin, vaikka ne on valmistettu Iittalassa.


1945 Franck pääsi töihin Arabialle päätehtävänään muotoilla sarjatuotantoastioita. 1946 hän osallistui Iittalan lasitehtaan suunnittelukilpailuun, missä etsittiin malleja värittömän/kirkkaan taidelasin tuotantoon ja myös lasin optisia ominaisuuksia haluttiin korostaa. Kilpailussa menestyivät mm. Tapio Wirkkalan suunnittelema kaiverrus Göran Hongellin muotoilemaan maljakkoon eli Finestra ja Kaj Franckin humoristisilla kaiverruksilla koristellut viinapullot/karahvit Ukko Noa ja Kaivonkatsoja.

 

Maljakon kyljessä on Karhulan lasitehtaan vientimerkit, vaikka se on Iittalan tuote.


Kilpailun jälkeen Franck suunnitteli useita lasiesineitä Iittalalle. Hänen muotoilemansa Tupa-sarja tuli Iittalan tuotantoon 1948. Yleisemmin tunnetaan tuon sarjan käyttölasiesineet; lautaset, lasit, mukit ja karahvi, mutta sarjaan liittyi myös maljakko.

 

Kaj Franckin muotoileman maljakon muodot viittaavat 1930-luvulle, vaikka se tuli tuotantoon 40-luvun lopulla. Maljakon korkeus on noin 15 cm.

Tuo maljakko löytyy mm. Karhula-Iittalan vuoden 1949 myyntikuvastosta. Sen ensimmäinen painos on nimetty Karhula Finland, vaikka esiteltävät tuotteet on valmistettu Iittalassa. Ennen toista maailmansotaa Karhula-Iittalan vienti tehtiin Karhula Crystal –brändin nimellä. Se on kuitenkin mysteeri miksi vielä vuonna 1949 vuonna tehtiin esite Karhulan nimissä, vaikka taidelasituotannon keskittäminen Iittalaan oli jo pitkällä. http://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2019/04/karhula-iittalan-myyntikuvasto-1949.html

 

Lasimassassa on epäpuhtauksia, ehkä nokea?


Iittalalaisten kritiikin vuoksi esitteestä tehtiin pian uusi painos, jonka kansilehdellä lukee Karhula-Iittala. Asiasta on kerrottu tässä blogissa huhtikuussa 2019: http://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2019/04/lisaa-tietoa-karhula-iittalan.html

 

Maljakon kuulattu pohja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti