Sivut

perjantai 7. toukokuuta 2021

Lasimuseossa avautui kolme näyttelyä

 

Tapio Wirkkala: Kantarelli, Iittala1946.

Yksityiskokoelma, kuvaaja Rauno Träskelin.


Milanon ihme – Suomalaisen muotoilun tie maailman huipulle 

60-vuotias Suomen lasimuseo hemmottelee kävijöitä tänä kesänä aarteilla, jotka nostivat suomalaisen lasimuotoilun maailman eliittiin. Näyttelyyn on koottu Milanon triennaalien Suomen osastojen esineistöä vuosilta 1933–1973. Lasiesineiden lisäksi esillä on hopea-, keramiikka-, tekstiili- ja puuesineitä. 

Erityisen menestyksekäs oli yhdeksäs triennaali vuonna 1951, sillä suomalaiset taiteilijat ja muotoilijat saivat siellä kuusi pääpalkintoa, kolme kunniadiplomia, kuusi kultamitalia ja seitsemän hopeamitalia. 

 

Gunnel Nyman: Ruusunlehti, Nuutajärvi 1948.

Kuvaaja Timo Syrjänen.


Useimmat triennaaleissa palkituista teoksista olivat uniikkeja. Lasimuseon kesänäyttelyssä ovat esillä esimerkiksi Tapio Wirkkalan ”Kantarelli”, ”Jäävuori” ja ”Lehtivati”, Gunnel Nymanin ”Ruusunlehti” sekä Rut Brykin ”Madonna”. 

Yhteensä näyttelyssä on noin 300 esinettä. Suomen lasimuseon omien esineiden lisäksi esillä on teoksia Designmuseon kokoelmasta, Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiöstä ja useista yksityiskokoelmista. 

 

Sauli Suomela: Pebbles blue 03.

Kuvaaja Sauli Suomela

Structural Landscapes – Sauli Suomela 

Sauli Suomela on koulutukseltaan muotoilija, joka toimii aktiivisesti myös taiteen kentällä. Hän työskentelee erityisesti lasi- ja maalaustaiteen alueilla ja pyrkii löytämään kiinnostavia rajapintoja, joissa lasin estetiikka yhdistyy maalaustaiteeseen.  

Structural Landscapes -näyttely koostuu teoksista, jotka ovat saaneet inspiraationsa niin luonnosta kuin urbaanista ympäristöstä löytyvistä struktuureista, rakenteista ja ilmiöistä sekä niiden muodostamista maisemista.  

Suomela hyödyntää useita lasin työstämisen tekniikoita. Osassa teoksista on käytetty myös muita materiaaleja kiinnostavan rakenteen, tekstuurin tai materiaaliyhdistelmän aikaansaamiseksi. Teokset eivät useinkaan ole perinteisellä tavalla toteutettuja lasiveistoksia vaan eräänlaisia kollaaseja, joissa lasi eri muodoissaan on kuitenkin visuaalisesti hallitseva elementti. 

 

Isabel Torras Aspa, Confetti.

Kuvaaja: Isabel Torras Aspa

 

Fluentum – HAMKin Muotoilun opiskelijat 

Fluentum-lasinäyttely esittelee Hämeen ammattikorkeakoulun Muotoilun opiskelijoiden lasiosaamista. Mukana on töitä neljän eri vuosikurssin opiskelijoilta. 

Latinankielinen sana fluentum merkitsee virtausta eli flow’ta, joka on myös näyttelyn teema. Opiskelijoiden omat tulkinnat teemasta tulevat esiin eri tekniikoin valmistetuissa tuotteissa ja teoksissa.  

HAMKin näyttely järjestetään Suomen lasimuseossa nyt viidettä kertaa. Ensimmäinen oli vuonna 2017 osana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmakokonaisuutta. 

 

Lähde: Suomen lasimuseo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti